-Ministar privrede Željko Sertić tokom rasprave o amandmanima na predloženi zakon o privrednim komorama ocenio je da zahtevi opozicije za brisanjem nekih članova obesmišljavaju duh zakona. On je zamolio opoziciju da konkretnim predlozima pomogne da se dođe do boljeg teksta zakona, jer amandmanima “briše se“ ne dobija niko, a ponajmanje privrednici.

Odgovarajući ministru privrede Gordana Čomić, poslanica DS, navela je da su takvi amandmani vrednosna stvar i da je, ako je legitimno imati drugačiji vrednosni odnos, jednako legitimno tražiti da se nečiji drugi ideološki vrednosni sistem u upravljanju komorskim sistemom briše. „Da je 1936.bilo poslanika u tadašnjoj Skupštini nacističke Nemačke koji bi predložio da se briše zakon, Nirnberški zakoni kojima se ukidaju građanska prava Jevreja, to bi bio jedan od najsvetlijih trenutaka u Skupštini nacističke Nemačke“, rekla je Čomić.
Poslanici opozicije kritikovali su predloženi Zakon o privrednim komorama, a jedna od kritika se odnosila na obavezu članstva privrednih subjekata u privrednoj komori, na šta je ministar Sertić podsetio da je to slučaj u svim najvećim ekonomijama Evropske unije – Nemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Španiji. Pošto su poslanici DS tražili pauzu u radu parlamenta radi obavljanja konsultacija sa poljoprivrednicima koji su u tom momentu protestovali ispred parlamenta protiv izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer bi to bilo korisno za raspravu koja predstoji, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je odgovorila da će o pauzi razmisliti kada taj zakon bude na dnevnom redu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari