Inspektori kriminalističke policije od ponedeljka svakodnevno borave u prostorijama Srbijagasa, gde ispituju poslovanje tog preduzeća, nezvanično je potvrđeno Danasu u vrhu MUP-a. Kako nam je rečeno, do kontrole dokumentacije Srbijagasa je došlo po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal, a na osnovu rezultata iz izveštaja Državne revizorske institucije o poslovanju preduzeća u 2011. godini.


Naime, DRI je kontrolišući poslovanje Srbijagasa došao do saznanja da je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama potrošeno 46 milijardi dinara, kao i da je uvožen gas bez zaključenog spoljnotrgovinskog ugovora. Istražuje se i mogućnost nepravilnosti u postupku javnih nabavki, u vrednosti od 22,5 milijardi dinara. Prema izveštaju Državne revizorske institucije najveće stavke su kredit vredan 11,8 milijardi dinara i ugovori o izgradnji gasovoda, u iznosu od 10,1 milijardi dinara. DRI je ocenila da su se nepravilnosti pojavile i prilikom nabavke čeličnih cevi, advokatskih usluga, zatim kod nabavke gasa iz uvoza i njegovu evidenciju kao robe itd. Spekuliše se takođe da se istraga sprovodi i zbog takozvanih „toling aranžmana“, koji se odnose na preradu gasa u srpskim fabrikama i rađeni su preko posrednika.

Podsećanja radi, Državna revizorska institucija je u februaru podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Dušana Bajatovića, generalnog direktora Srbijagasa. Bajatović je u aprilu izjavio da u tu kompaniju nije pušten antikorupcijski tim Ministarstva energetike obrazloživši to time da „ne postoji utemeljenje za slanje tog antikorupcijskog tima“. Državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Dejan Novaković rekao je juče da će državni organi uskoro imati „vrlo jasnu sliku“ o tome šta se dešavalo u Javnom preduzeću Srbijagas.

– Ministarstvo energetike je na početku mandata najavilo da će utvrditi pravo stanje u Srbijagasu. Mi smo svoje uradili, sada su na potezu sudstvo i tužilaštvo – istakao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari