Četvrti proizvođač bakra u svetu, poljski koncern KGHM, zainteresovan je za saradnju sa RTB Bor, rekao je počasni konzul Srbije u Poljskoj Ranko Tomović prilikom posete borskom kombinatu bakra sa delegacijom privrednika iz Poljske.

On je napomenuo da će partnerska saradnja biti i tema razgovora predstavnika ove kompanije sa ministrima energetike i rudarstva Zoranom Mihajlović i Milanom Bačevićem, koji počinju danas.

– Ovaj moćni svetski proizvođač je u poslednje dve godine već kupio četiri rudnika u Kanadi, Čileu i Aljasci, ali im je Bor jako interesantan – istakao je Tomović, najavljujući posetu 18 poljskih proizvođača rudarske opreme. Oni će sa predstavnicima srpskih kompanija koje se bave rudarstvom razmeniti mišljenja i nastaviti razgovore koji su započeti u septembru prošle godine na velikom sajmu rudarstva u Poljskoj.

Nadležni u borskom basenu ocenjuju ovu posetu „značajnom“, jer su poljske kompanije pokazale veliko interesovanje za saradnju.

– Došli su sa namerom da vide pogone basena i tehnologiju rada u Jami, na kriveljskom kopu i u flotaciji, a razgledali su i gradilišta nove topionice i fabrike sumporne kiseline. U privrednoj delegaciji koja nam je u gostima su firme koje se bave proizvodnjom opreme za podzemnu eksploataciju i uslugama u rudarstvu poput izrade jamskih prostorija i njihove klimatizacije, a saradnja će se ovih dana ostvariti i sa jednom kompanijom koja se bavi proizvodnjom eksploziva – rekao je direktor Rudnika bakra Bor Vidoje Adamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari