"Nije suša nego manjak padavina": Poljoprivrednici traže hitnu isplatu 17.000 dinara po hektaru, opet prete protestima 1Foto: J. Patarčić/Danas

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije uputila su pismo Vladi Srbije sa zahtevom da hitno isplati 17.000 dinara subvencija za sertifikovano seme po hektaru, u roku od 30 dana, kao i da se ukine akciza na gorivo od 1. janaura.

U suprotnom, zapretili su, ponovo će organizovati proteste.

U okviru Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika su Udruženje poljoprivrednika Aradac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, a podršku su pružili i udruženje Novoseljanski paori, Banatska crnica (Nova Crnja) i Dolovački paori.

Predsednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković rekao je da je Vladi dat rok do 18. septembra da odgovori na ugentne zahteve, što je ujedno i najava protesta ako se zahtevi ne ispune.

„Poljoprivrednici nemaju novac da započnu setvu i ne znam kako će se posle katastrofalne suše uopšte razdužiti. U lokalnoj samoupravi, kojoj smo se obratili rekli su nam da ove godine nije bila suša, već da je samo manjak padavina, pa je smatraju prosečnom godinom i da mere za izlazak iz krize tražimo od Vlade Srbije“, rekao je Matković agenciji Beta.

U pismu se traži da druga tranša obećanih subvencija od 17.000 dinara koju je prošle godine pred parlamentarne izbore prihvatila tadašnja premijerka Ana Brnabić, bude isplaćena svima bez pravdanja kupovine semena računima, kako bi mogla da započne setva.

Tada je na pregovorima u Kisaču, obećano da će gorivo od 1. janura 2025. godine na pumpama moći da se kupi bez akcize.

U pismu se traži i rešavanje problema dugova za penzijsko i invalidsko osiguranje, uređenje berze, kao i odlaganje dospelih rata za kredite zbog suše i smanjenih prinosa.

Matković je rekao da je u području Subotice ovih dana palo do deset litara kiše po kvadratu i da je to dovoljno samo za bujanje korova, ali ne i za obradu zemlje za jesenju setvu.

„Da bi se posejala uljana repica, a poslednji rok je 25. septembar, potrebno je da vlaga zemlje bude duboka deset santimetara, što znači da je neophodno da padne bar 30 litara kiše po kvadratu, a da pri tome ne sija sunce kako vlaga ne bi momentalo isparavala“, rekao je Matković.

Dodao je da je za oranje za setvu pšenice neophodno da se vlaga spusti 25 santimetara u dubinu zemlje, što bi značilo da kiša lagano, bez sijanja sunca, pada sedam dana i to ukupno oko 100 litara po kvadratu.

Matković je rekao da, prema najavi Hidrometeorološkog zavoda, poljoprivrednici spasonosnu kišu očekuju tokom predstojećeg vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari