Poljoprivrednici dobili poziv iz kabineta Miloša Vučevića: Šta se dešava sa zahtevima i blokadama? 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović izjavio je danas da su ih oko 11.30 časova pozvali iz kabineta premijera Srbije Miloša Vučevića i da im je, kako je naveo, obećano da će dobiti zvanični mejl do ponedeljka i da su voljni da ih prime do srede 24. jula.

Na pitanje da li će pregovarati o dosadašnjim zahtevima, Filipović je za N1 istakao da traže isto što i u avgustu 2022. godine, ali da se „jednostavno, neki zahtevi guraju pod tepih“.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednike najviše interesuju sistemska rešenja.

„Berza, promena zakona o PIO fondu i o akcizama za dizel gorivo. To se ne spominje nigde. Nismo imali niti jedan sastanak od formiranja nove Vlade, iako smo uredno poslali mejl još početkom maja, čim se Vlada formirala. Mi smo dobili odgovor da je ministar jako zauzet, pošto je bio sajam na pragu i da ćemo biti primljeni čim se sajam završi. Mi do dan danas nismo dobili taj mejl i poziv na te pregovore“, rekao je Filipović.

On je dodao i da je suša uzela danak.

„Prinos je sad već umanjen za nekih 30-40 odsto. Na nekim parcelama će biti 100 odsto. Znači biće strašno, po meni. Moraće da bude neki reset u poljoprivredi, neki ljudi će morati da se opredele za neki drugi posao. Ovo će ispasti neisplativo“, upozorio je Filipović.

Poljoprivrednici su danas oko 12 časova organizovali protest, ali bez blokada.

Ideja je bila, kako je naveo Filipović, da se traktorima stoji pored puteva zbog nesprovođenja dogovora Ministarstva poljoprivrede.

Iz Vlade i resornog ministarstva obećavaju poljoprivrednicima da su spremni da u što kraćem roku razgovaraju o svim zahtevima poljoprivrednika.

Poljoprivrednici s druge strane traže hitan sastanak sa predstavnicima Vlade i da na njemu, pored ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića, budu i premijer Miloš Vučević i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari