Poljoprivrednici danas u Vladi Srbije sa premijerom Vučevićem 1Foto: Pixabay/VillainGroup

Poljoprivrednici iz sedam udruženja u Srbiji razgovaraće danas sa premijerom Milošem Vučevićem i resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem o ispunenju prošlogodišnjih obećanja o isplati subvencija tadašnje premijerke Ane Brnabić, a u slučaju da se ne postigne dogovor protest je ranije najavljen za 19. jul.

Sastanak će se održati u Vladi Srbije u 13.30, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, nakon što su poljoprivrednici najavili izlazak na ulice u mestima gde gravitiraju ta udruženja.

Odluku su donela udruženja „Stig“ Požarevac, „Naše mleko“, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“, „Spas i opstanak Zapadne Srbije“, „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Severni Banat“ Kikinda.

Predsednik udruženja „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da u zvaničnom obaveštenu Ministarstva poljorprivrede nije najavljeno prisustvo predsednice Skupštine Ane Brnabić, ali su neki mediji preneli da će se i ona priključiti.

„Iz medija smo saznali da će na sastanak doći i Brnabć, a to je važno jer je ona bila svedok prošlogodišnjih dogovora, odnosno bila je glavni pregovarač“, rekao je Savić.

Dodao je da su glavni zahtevi ispunjenje obećanja Brnabić o isplati suvencija za sertifikovano seme od 17.000 dinara po hektaru, unos parcela u e-agrar na osnovu izjave o zakupu, isplata premja za odgoj domaćih junica od 100.000 dinara, umesto subvencije od 180.000 dinara za uvozne junice.

Na dnevom redu je i problem pojačaog uvoza mleka zbog čega otkupljvači smanjuju otkupnu cenu domaćeg mleka.

Jedan od prošlogodišnjih zahteva, posle protesta blokadom saobraćaja u maju i novembru 2023. je i uređenje robne berze zbog čega je bila osnovana radna grupa, ali posle izbora ona se više ne sastaje.

Savć je rekao da će tražiti poseban sastanak o tome zašto je otežan izvoz jestivog ulja zbog čega će pred skorašnju žetvu suncokreta pasi otkupna cena.

„Želimo na tom sastanku sa suočimo predstavnike države, koji tvrde da nije zabranjen izvoz ulja i otkupljivače koji kažu da jeste i da utvrdimo ko ne govori istinu“, rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari