Poljoprivrednici na javnom slušanju u Skupštini: Bez odgovora zašto se ne isplaćuju dogovorene subvencije 1Foto FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije Marijan Rističević predložio je danas da se osnuje fond za sezonske intervencije iz koga bi se pomagali poljoprivredni proizvođači, kada cene njihovih proizvoda značajno padnu.

On je, na javnom slušanju, koje je taj Odbor organizovao da bi poljoprivrednici predložili „poljoprivrednu politiku i pravednu raspodelu sredstava podsticaja u planiranju budžeta za narednu godinu“, rekao da je Srbija izvozno orjentisana zemlja i da zbog toga ne može uskratiti pravo da druge zemlje izvoze u Srbiju.

„Znam da uvoz albanskog paradajza nama nanosi štetu, ali zbog toga treba sezonski intervenisati i zaštititi određenu proizvodnju“, rekao je Rističević.

Naveo je da se u poljoprivredi 70 odsto prihoda ostvaruje od ratarstva, a 30 od stočarstva, a da je u razvijenim poljoprivrednim zemljama obrnuto i da zbog toga treba subvencijama „podmazati točak koji škripi“, a to je, kako je rekao, stočarstvo.

Rističević je rekao da je u Srbiji za nešto više od deceniju smanjen fond svinja za 1,5 miliona komada, a da to znači da se zbog toga danas gubi devno tri miliona evra kada se obračuna koliki bi bio prirast da taj fond nije smanjen.

On je pozvao poljoprivrednike da se dogovore kako da pravedno raspodele iznos novca u agrarnom budžetu, predviđen za subvencije i premije i da niko neće reći posle toga ni „a“ i da bi taj predlog mogao da se razmatra pri rebalansu budžeta na jesen.

Istakao je da „nije normalno da neka udruženja traže da kreiraju poljoprivrednu politiku“ i da protestuju blokadom saobaćaja.

„Razumem proteste, ali ne i pravo da blokiraju saobraćaj poreskim obveznicima koji pune taj budžet. Ne može manjina da ospori politiku većine“, rekao je Rističević.

Na pitanje poljoprivrednika iz Udruženja „Stig“ Nenada Milenkovića zašto se ne isplaćuje obećana subvencija od 17.500 dinara po hektaru za sertifikovano seme iz prošlogodišnjeg dogovora sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić, koja je u međuvreenu napustila Javno slušanje, Rističević je rekao da, koliko on zna taj podsticaj je bio dogovoren pod uslovom da se slože voćari i stočari.

Milenković je rekao da je sadašnji bužet nedovoljan za podršku poljoprivrednicima i da bi trebalo da se poveća na 9,8 odsto republičkog budžeta ili sa sadašnjih 105 milijardi dinara na 180 milijardi dinara.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić predložio je da subvencije dobiju isključivo poljoprivrednici kojima je to osnovna delatnost.

Istakao je i da je budžet za poljoprivredu nedovoljan i da bi ga trebalo povećati na deset odsto iznosa republičkog budžeta.

Predstavnici mnogobrojnih udruženja poljoprivrednika iznosili su probleme, svako iz svog sektora, ali nije bilo konkretnih predloga o raspodeli budžeta za narednu godinu, čiji iznos još nije ni planiran.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezć naveo je da „bez jake poljoprirede u Srbiji nema života“.

„Danas niste dobili odgovor šta je sa dogovorom sa Brnabić od prošle godine i subvencijom za sertifikovano seme, zašto e-agrar ne funkioniše, zašto kasni povraćaj akcize za gorivo i premije za mleko. Vlast vas šeta i iscrpljuje od sastanka do sastanka. Ako su imali želju mogli su da urade rebalans u februaru i isplate obećane subvencije“, rekao je Nikezić.

Dodao je da su „svi nezadovoljni, ratari, stočari voćari… jer je poljoprivredna politka konfuzna, a posledica takve politike je prošlogodišnji uvoz mesa, mleka i proizvoda od tih sirovina za 600 miliona evra“.

Nikezić je upitao zašto se ne odvoji novac za obećane subvencije kada u budžetu, kako tvrdi predsednik države Aleksandar Vučić u svakom javnom obraćanju, ima pet milijardi evra.

Brnabić je na početku Javnog slušanja, kao predsednica Skupštine, poželela poljoprivrednicima dobrodošlicu i istakla da od te institucije nema boljeg mesta za debatu.

Ona je navela da je nebrojeno puta razgovarala sa poljoprivrednicima i da je jedan razgovor trajao 13 sati, kao i da joj je žao što postoji antagonizam između proizvođača pojedinih proizvodnih grana.

„Nikad razgovori nisu bili laki, ali smo pomerali stvari, žao mi je što su, kad bi jednima dali, drugi bili nezadovoljni. Budžet za poljoprivredu je za poslednjih deset godina povećan deset puta, što pokazuje da država podržava poljoprivredu“, rekla je Brnabić i ubrzo napustila Javno slušenje, pa poljoprivrednici nisu dobili priliku da je pitaju šta je sa obećanjima iz prošle godine.

Na Javno slušanje nije došao ni ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović jer je, kao su rekli iz negovog kabineta, opravdano odsutan zbog odlaska u Egipat.

Rističević je rekao poljoprivrednicima da u pauzi mogu da koriste, pored redovnog posluženja, koje je pripremljeno za njih, i „usluge restorana u koji on ne odlazi osam godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari