Poljoprivrednici na udaru vlasti, organizuju skup podrške: "Pozivamo sve da dođu i da nam kažu šta da radimo" 1foto: A.D.M./Danas

Skup podrške poljoprivrednicima održaće se u nedelju, 29. septembra ispred kompleksa Banovine u Novom Sadu. A kako je događaj najavljen, tako su poljoprivrednici koji su predvodili ranije proteste i okupljanja, ponovo počeli da prolaze javni linč režimskih medija.

Događaj organizuju Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Organizatori najavljuju da će se održati polemika na temu „Selo i poljoprivreda u Srbiji“ na kojoj će se fokusirati na dva pitanja; „Gde se pogrešilo?“ i „Šta dalje raditi?“.

„Pozivamo poljoprivrednike, građane, SANU i ostalu stručnu javnost (agroekonomiste, agroanalitičare, univerzitetske profesore…), Proglas, organizatore proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, Zadružne saveze, bivše i sadašnje poslanike u Skupštini Srbije, bivše i sadašnje članove Vlade Srbije i sve one koji su bar jednom bili na njivi, u voćnjaku, u povrtnjaku, u plasteniku, u štali, u kokošinjcu, svinjcu i slično“, stoji u pozivu poljoprivrednika.

Goran Filipović, poljoprivrednik iz Kisača, kaže da su još uvek u dogovorima oko detalja skupa, što malo zavisi od odziva i pregovora sa nekim javnim ličnostima koje su pozvali.

– Na nas se ne obraća pažnja, predočavamo stalno jedno te isto. Još uvek tražimo dizel bez akciza na pumpu, kao i tih 17.000 za seme koje su nam pomerili za decembar, a nama su novci potrebni sada kada se ide u setvu. Pare su uvek dobrodošle, ali mi smo bukvalno bez novca, ljudi su jako zaduženi što kod banaka, što kod otkupljivača. Nemamo ni formiranu berzu o kojoj se više ni ne priča i opet su naši proizvodi otišli po sniženim cenama – rekao je Filipović.

Najveći problem je, ističe, što se rokovi za isplatu onog što se dogovori sa državom ne poštuju. Paori nikako da dočekaju svoju premiju za repu od prošle godine.

– Protiv naših sportista nemam naravno ništa, ali ja da sam se takmičio u uzgoju repe, prošle godine bih dobio zlatnu medalju, ali svoju premiju još čekam. Oni dobiju odmah, čim naredi predsednik. Mi smo ovde poslednja rupa na svirali – dodao je on.

Kako objašnjava, nikad se nije desilo da leti bude ovoliko visoka temperatura i da 72 dana ne padne kap kiše. Usevi su im redom sprženi i nema više pojedinih kultura na koje mogu da se vade i dođu do nule.

Poljoprivrednici na udaru vlasti, organizuju skup podrške: "Pozivamo sve da dođu i da nam kažu šta da radimo" 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

– Tražimo od struke, nauke, svih ljudi, da dođu i da nam objasne kako dalje, jer mi očito ne znamo ovo da radimo. Kako je moguće da se u Rumuniji proglasi elementara nepogoda zbog suše i svi dobiju 250 evra nadoknade po hektaru. Suša je proglašena i u Mađarskoj i u delovima Hrvatske, samo je kod nas nema. Verovatno zato što nismo dobili novce ni za ono što smo pregovarali – nastavio je.

Kaže da prosto više ne zna kako dalje, nakon što u pojedinim medijima čita naslove da su separatisti i izdajnici, kao i razne druge laži.

– Izgleda nam ostaje da pogasimo sva udruženja koji nisu pod uticajem vlasti, pa ko preživi – zaključio je Filipović.

Mileta Slankamenac, kog režimski portali i tabloidi označavaju kao poljoprivrednika koji želi da uz pomoć „stranih mentora“ pomogne „nasilnom preuzimanju vlasti“, kratko je prokomentarisao da su to sve potpune budalaštine, te da je podneo tužbe protiv svih medijskih kuća koje su objavile taj tekst.

Vladimir Višić iz Stare Pazove prošao je još vrućeg medijskog zeca. On je u režimskim glasilima targetiran kao „izdajnik koji radi za hrvatske interese“.

Ni on ne želi da komentariše ove medijske natpise.

– Imam pravnog zastupnika i njemu je predato sve što treba da se pokrenu postupci. Što se tiče tih izjava one su naravno neistinite i zaista ne mogu da se spuštam na taj nivo i da to komentarišem – izjavio je on.

Skup u nedelju organizuju kaže, jer raniji protesti nisu dali zadovoljavajuće rezultate.

– Ne želimo da dolazimo u konflikt sa narodom, to su pre svega naše komšije. Želimo da ljudima predočimo i objasnimo u kakvim smo mi problemima, jer medijske informacije su veoma filtrirane. Iskreno, dobar deo udruženja je pod kontrolom vlasti, mi smo jedni od retkih koji nismo i zbog toga i jesmo ovako šikanirani. Pregovori sa vlasti nikada nisu bili laki, ali sada oni mnogo teže idu nego u prošlom sazivu Vlade, dogovor je gotovo nemoguć – zaključio je Višić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari