Poljoprivrednici najavili nove proteste, ako se u narednih 15 dana ne ispune njihovi zahtevi 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika uputila su danas Vladi Srbije dopis sa listom zahteva, a najavljuju da ukoliko isti ne budu ispunjeni za 15 dana, slede protesti.

Najvažniji zahtev, kako naglašavaju, jeste da Vlada hitno sprovede mere za saniranje suše. Između ostalog, poljoprivrednici traže i smenu direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Jugoslava Nikolića.

Na početku dopisa upućenog Vladu, oni ističu da mere moraju da sadrže i problematiku odlaganja plaćanja svih poljoprivrednih kredita i isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme bez pravdanja.

Dodatno, zahtevaju i rešavanje ranije iznetih problema sa jasnim datumima realizacije istih.

Zahtevi podrazumevaju momentalnu isplatu po svim javnim pozivima u toku ove godine, raspisivanje javnog poziva za sertifikovano seme u najkraćem mogućem roku, gorivo za poljoprivrednike bez akcize na benzinskoj pumpu, uređenje PIO uplata poljoprivrednika.

„Ukoliko se u roku od 15 dana ne vide jasni koraci u realizaciji ovih zahteva, smatrate ovaj dopis prijavom protesta poljoprivrednika na celoj teritoriji Republike Srbije“, poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari