Poljoprivrednici prepušteni nemilosti tržišta 1

U šabačkom kraju počela je žetva ječma i po prvim otkosima očekuje se dobar rod. Znatno veći posao predstoji za žetvu pšenice gde je jesenas zasejano rekordnih 10.000 hektara. Stanje pšenice je dobro, a predviđaju se i dobri prinosi. Međutim, kod ratara ima dosta nedoumica.

 – Tržišnih viškova sigurno će biti više nego prethodnih godina. Neke procene kreću da će rod u Srbiji biti tri miliona tona, a potrebe su do 800.000 tona. Nažalost, otkupljivači i mlinari se ne izjašnjavaju, i najverovatnije će otkupljene količine biti manje u odnosu na ranije. Ne očekuje se visoka cena, odnosno cena koja će barem pokriti troškove. Najverovatnije će veći broj proizvođača skladištiti pšenicu u svojim magacinima i koristiti pšenicu kao stočnu hranu, što je porazno, kaže Predrag Srdanović, zamenik direktora Direkcije za poljoprivredu u Šapcu.

Završava se berba jagode, koja je u ekspanziji u šabačkom kraju. Pod jagodom je bilo 1.200 hektara, od čega su na oko 500 hektara primenjene pune agrotehničke mere. Prvi rod jagode prodavan je za 250 dinara po kilogramu, kasnije se cena kretala od 120 do 180 dinara, dok je trenutna cena od 90 do 120 dinara. Najveći deo ovogodišnjeg roda prodat je po ceni do 180 dinara za izvoz u Rusiju. Izvozni kapacitet jagoda iz šabačkog kraja je do deset hiljada tona, a uz punu primenu agrotehničkih mera zarada je oko deset hiljada evra po hektaru.

Berba maline je počela, a na oko 500 hektara, koliko je pod malinom u šabačkom kraju, očekuje se manji prinosi za dvadeset odsto zbog hladnoće. Međutim, veliki broj proizvođača je nezadovoljan otkupnom cenom od 160 dinara. Malinari očekuju da otkupna cena bude na prošlogodišnjem nivou od barem 200 dinara. S druge strane najavljuje se otkup manjih količina višnje i kupine, i to po cenama koje neće zadovoljiti proizvođače.

Najteže stanje je u stočarstvu. Mlekarstvo je godinama u krizi, a domaćinstva sa manjim brojem grla prodaju preostale krave. Cena tovnih junadi je pala u odnosu na prošlu godinu, i trenutno je ispod dva evra po kilogramu. Uz to je i nepovoljna prodajna cena jagnjadi koja je sa 2,5 pala na dva evra. Svinjarstvo je u najdubljoj krizi do sada. Na području Šapca u tovu je 20.000 svinja dok su kapaciteti pet puta veći. Pre 30 godina tržištu se isporučivalo 150.000 tovljenika, a proteklih godina tri puta manje. Cena od 135 dinara je neprihvatljiva a donji nivo je 180 dinara po kilogramu žive mere. Od tada sve je poskupelo pa i kukuruz.

Zbog toga sve veći broj domaćinstava se opredeljuje za voćarstvo, ali će to doneti disbalanse u agraru. Isko učestvuje sa više od deset odsto u BDP, i beleži izvozni suficit od milijardu evra, poljoprivredi se ne daje dužna pažnja. Samo na području Šapca više od polovine stanovništva živi na selu i od sela, i sa većim subvencijama umnogome bi se poboljšao njihov standard i smanjio pritisak za zapošljavanje u gradu.

 

Otvorena kupališna sezona u Šapcu

Ranije nego prethodnih godina zvanično je otvorena kupališna sezona na Savi kod Šapca. Sava je čista, voda se sedmično kontroliše, ali za sada temperatura ne prelazi 20 stepeni tako da samo manji broj kupača ulazi u vodu. Organizovana je spasilačka i služba hitne pomoći koje rade od 10 do 20 časova. Plaža Stari grad svakodnevno se čisti, postavljeni su tuševi i svlačionice, u neposrednoj blizini su tereni za sport i rekreaciju, a prava navala kupača očekuje se za desetak dana kada će i voda biti toplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari