"Sad su protesti odjednom 'politizovani', kad nemaju argumente": Zašto poljoprivrednici ne veruju u obećanja ministarke Tanasković? 1Foto: Printscreen/RTS; (BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR)

Poljoprivrednici su na ulicama širom Srbije od ponedeljka, a neki od njih i noći provode na rafineriji kod Novog Sada. Oni traže ispunjenje obećanja Ministarstva, za koja ministarka Jelena Tanasković tvrdi da su ispoštovana. S druge strane, poljoprivrednici kažu da, kada bi to bila istina – ne bi ni bili na blokadama.

Naime, nakon poziva Ministarstva upućenog poljoprivrednicima, da se sastanu u ponedeljak u 11 časova radi dogovora oko uslova u ovom sektoru, ratari i stočari odbili su pomenuti predlog.

Istakli su da se razgovori mogu voditi na „njihovom terenu“, ili u Ministarstvu uz prisustvo medija, dodajući da je konotacija kojom se protesti karakterišu kao politizovani – sramna.

Tri dana kasnije, ministarka Tanasković istakla je za RTS da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, a da su sada dostavljeni potpuno novi zahtevi.

Ovom prilikom dodala je da su vrata Ministarstva, Vlade i Predsedništva za njih širom otvorena, ali da poljoprivrednici neće da razgovaraju.

„Sporazum iz maja je jasno definisao isplatu subvencija u 2023. godini. Nisu verovali da će država to sprovesti i zato su insistirali da imamo potpisan sporazum. Super što smo potpisali. Ali, subvencije se više ne spominju, zato što su prosto isplaćene“, poručila je ministarka.

"Sad su protesti odjednom 'politizovani', kad nemaju argumente": Zašto poljoprivrednici ne veruju u obećanja ministarke Tanasković? 2
Foto: Printscreen/RTS

Dodala je i da je akciza na gorivo 50 dinara, ali da rafinerija nije u mogućnosti od maja do decembra da uradi proizvodnju dizela koji će biti u boji.

Slankamenac: Ministarka ne pominje uređenje tržišta

Na tu izjavu, Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, poručuje da ne mora biti plav, već da može i običan dizel na pumpi bez akcize.

„Da su zahtevi ispunjeni, ne bismo sada bili na ulicama. Nije ispunjen zahtev da dizel bude bez akcize na benzinskoj pumpi ni da bude uređeno tržište žitarica. To ministarka nije ni pomenula tokom gostovanja na RTS-u. Kada je reč o premijama za mleko, to što su dali obećanje da će biti 19 dinara, mogu da okače mačku o rep. Govoreći o njihovim obećanjima, dok negde ne piše, od toga nema ništa. Ministarka je dala obećanje, al’ možda će ona biti u Svetskoj banci posle Nove godine, a neko sledeći će reći da nema veze sa tim što je ona obećala“, kaže Slankamenac.

Nakon što su Ministarstvo i vlada pozvali poljoprivrednike na razgovor, niko od njih se nije odazvao. Ipak, kada je reč o novim uslovima koje poljoprivrednici traže, ističu da su pregovori mogući, nakon realizacije obećanog.

„Kada ispune uređenje robne berze, robnog zapisa, terminsku prodaju, javna skladišta, za šta već postoje zakoni, ali treba da se sprovedu – tada ćemo razgovarati. Zakone država treba još malo da podupre, i da se promeni akciza od 50 dinara, da ne bude akcize na dizel na benzinskoj pumpi. Mi ne znamo da li će akciza na proleće biti 100 dinara, niti koliko će koštati gorivo. Oko 30-40 odsto poljoprivrednika nikada nije dobilo Agro kartice, uprkos tome što su podneli zahtev. To što ministarka priča da će biti uz Agro kartice minus 50 dinara gorivo, ne verujemo ništa“, poručuje naš sagovornik.

Osvrćući se na komentare koje su uputili Ministarstvo i ministarka Tanasković, ali i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u nedavno raspuštenom sazivu Skupštine Marijan Rističević, da su protesti pojedinih poljoprivrednika politički motivisani, Slankamenac upozorava da je to izjava koja je rezultat nedostatka argumenata.

„Ja sam predstavnik udruženja koje je i u avgustu i u maju protestovalo, i sada smo odjednom „politizovani“, jer smo izašli u blokade pred izbore. Naš zahtev od 300 evra po hektaru stoji od avgusta prethodne godine. Kada nemaju argument, onda nešto lupe, a to je politizacija“, zaključuje Slankamenac.

"Sad su protesti odjednom 'politizovani', kad nemaju argumente": Zašto poljoprivrednici ne veruju u obećanja ministarke Tanasković? 3
Foto: M.P./Danas

Podsećamo, sporazumom iz maja tekuće godine, vlada se obavezala da će povećati podsticaje po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, što je i učinila. Ipak, poljoprivrednici tvrde da je zahtev da one iznose 35.000 dinara iznet u avgustu prethodne godine.

Vlada se obavezala i da će podići maksimalnu granicu površine obradivog zemljišta sa pravom na podsticaje sa 20 na 100 hektara. Takođe, podsticaje za mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara.

Osim toga, da će regulisati tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, pronaći rešenje za otkup mleka, sprovesti analizu tržišta u pogledu uređenja žitarica, uvesti tzv. plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara ovog goriva po hektaru i drugo.

Većinu zahteva je ispunila, ali minimalni iznos premija za mleko je 15 a ne 19 dinara, iako je ministarka obećala da će biti isplaćivano kako je i dogovoreno.

Sa druge strane, poljoprivrednici sada zahtevaju subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju od 35.000 dinara, premije  za mleko 19 dinara po litri, subvencionisane kredite u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto, brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, jednokratnu stimulaciju za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave od 100.000 dinara, ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju, stimulaciju za odgoj tova junadi domaćih rasa od 25.000 dinara po grlu i rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

Takođe, zahtevaju da robna berza bude uređena po ugledu na evropske berze, uvođenje javnih skladišta i robnog zapisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari