Nema para za obećane subvencije za sertifikovano seme: Poljoprivrednici će tražiti od države ono što je već dogovoreno 1foto FoNet Ana Paunković

Uprkos dogovoru koji su poljoprivrednici sklopili sa Vladom Srbije, najavljeno je da se iz budžeta neće izdvajati 17.000 dinara subvencija za sertifikovano seme, zbog čega udruženja traže hitan sastanak sa nadležnima.

Oni tvrde da su bivša ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i premijerka Ana Brnabić nakon brojnih protesta poljoprivrednika obećale da će, osim direktne subvencije od 18.000 dinara po hektaru, paori dobiti i 18.000 za sertifikovano seme.

Međutim, na Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu, juče je rečeno da u budžetu nema novca za to.

Kako za naš list pojašnjava Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, ako nadležni zakažu sastanak, poljoprivrednici će tražiti samo da se ispuni ono što je već dogovoreno.

„Na skupštinskom odboru rečeno je da subvencije za sertifikovano seme nisu predviđene za ovu godinu, a nama su tokom sastanka u Kisaču obećali da će se raditi rebalans budžeta kada se formira Vlada Srbije, i da će to biti uneto u rebalans. Na sastanku ćemo videti da li će korigovati ovaj propust, a ako ne, sastaćemo se i dogovoriti dalje korake“, poručuje Slankamenac.

Podsećamo, predstavnici četri uduženja poljoprivrednika traže sastanak sa premijerom Milošem Vučevićem i novim resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem. Njihov odgovor se još uvek čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari