Poljoprivrednici odbili predlog Ministarstva da se smanji subvencija: Poziv na opšti protest 1. novembra 1Protest poljoprivrednika, foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Udruženja poljoprivrednika koja su u julu ove godine potpisala sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede po kom im je obećano, između ostalog i isplata subvencije za sertifikovano seme od po 17.000 dinara po hektaru, pozvali su sve poljoprivrednike u Srbiji na opšti protest 1. novembra.

„U sporazumu od 22.07.2024 taksativno su navedene mere podrške sa visinom subvencija i datumom isplate na koji se obavezala Vlada Srbije sa jedne strane i poljoprivredna udruženja sa druge strane. Najnovija dešavanja gde su se pojavile informacije da su neka udruženja na sastancima sa resornim ministarstvom smanjila visinu davanja, a Ministarstvo poljoprivrede bi time prekršilo zvanično potpisan dokument i nanelo nemerljivu štetu poljoprivrednicima koji su svoju proizvodnju unapredili setvom sertifikovanog semena i nagradili one koje imaju fiktivna gazdinstva koja služe samo za dobijanje subvencija i ne bave se poljoprivrednom proizvodnjom“, navodi pet udruženja.

Oni podsećaju da je dogovoren rok za prijavu za subvenciju za sertifikovano seme u visini od 17.000 dinara kraj oktobra i realizacija do kraja 2024 godine.

„Cilj potpisivanja sporazuma je: popravak situacije u poljoprivredi, sagledavanje celokupne trenutne situacije i isplata osnovnih ukupnih subvencija od 35.000 dinara, dogovorenih na ranijim sastancima. Svako smanjivanje novčanih davanja za bilo koju meru navedenu u sporazumu je korak unazad i nije u interesu poljoprivrednika, a ni udruženja koja su svoj potpis stavila.

Iz svih gore navedenih razloga, a usled odbijanja Ministarstva poljoprivrede da demantuje navode za smanjenje subvencija sa 17.000 na 10.000 dinara, postavlja se pitanje kako poljoprivrednici da veruju nekom narednom dogovoru ako dosad nekoliko potpisanih sporazuma sa vladom i resornim ministrima nisu ispoštovana, mi smo naterani da pozovemo sva časna i poštena udruženja na opšti protest na teritoriji cele Srbije za 01. novembar 2024. u devet sati“.

Saopštenje su potpisali Udruženje poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca,
Udruženje poljoprivrednika „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, Udruženje poljoprivrednika „Severni Banat“ iz Kikinde, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja iz Adrana, Udruženje poljoprivrednika „Brestovački ratar“ iz Banatskog Brestovca.

I Udruženja „Naše Mleko2 i Udruženje za spas i opstanak Zapadne Srbije održala su sastanke i zaključili da ne prihvataju smanjenje subvencije od 17.000 dinara i da „nema kompromisa sto se tiče drugog dela po hektaru“.

Takođe ostaju pri zahtevu da se isplati 100.000 dinara po junici.

„Oba udruženja su saglasna i ostaju pri dogovoru o subvencijama iz 2023 god. i u slučaju smanjenja bilo kojih dogovorenih subvencija bićemo prinuđeni opet izlaziti na blokade. Sva udruženja koja pristanu na manje od dogovorenog i prihvate bilo kakve nove niže subvencije predloženih šibicara, nisu poljoprivrednici i ne rade u interesu poljoprivrednika ili su produžena ruka vlasti i oni su neprijatelji srpskog poljoprivrednika. Pre izglasavanja budžeta tražimo da Ministarstvo izađe sa jasnim planom za 2025. godinu“, poručili su oni.

Traže i da da se pod hitno pojačaju i vrate kvote za mleko i meso koje novo ministarstvo nije poštovalo,a dodaju i da su na sastanku ljudi upoznati i sa novim pravilnikom „koji se potpisao ispod žita samim time je smanjen nivo aflatoksina sa 0,25 na 0,05 i time je država nastavila sa uništavanjem proizvodnje mleka“, poručuju oni uz zahtev da se pravilnik ukine.

Svoju odluku objavila su i Ujedinjena udruzenja poljoprivrednika Srbije. Oni od Vlade Republike Srbije u najkraćem roku traže plan subvencionisanja sa jasno definisanim rokovima isplate sredstava na racune poljoprivrednika.

Takođe, traže i plan donođenja regulative u vezi sa gorivom za poljoprivrednike bez akcize na svim benziskim pumpama, jasan plan uvođenja sistema javnih skladišta, robnih zapisa i funkcionalne berze.

Takođe, traže i rešavanje problema sa uplatom u PIO poljoprivrednika.

Zahtevaju i moratorijum na poljoprivredne kredite.

„Napominjemo da banke nemaju informacije od merodavnih institucija Republike Srbije o načinu sprovođenja i uslovima“, zaključuju oni.

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije čine: Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednika Aradca, Savez Banata i Banatska crnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari