Poljoprivrednici pet udruženja: Očekujemo poziv za subvenciju od 17.000 dinara do 15. oktobra, u suprotnom - protesti 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici Srbije, članovi pet udruženja očekuju da ministarstvo poljoprivrede objavi javni poziv 15. oktobra za prijavu hektara za koje je kupljeno sertifikovano seme kako bi dobili subvenciju od 17.000 dinara, u suprotnom će izaći na proteste, rekao je danas predsednik udruženja „Stig“ Nedeljko Savić.

On je za Betu rekao da je to dogovoreno prošle godine sa bivšom premijerkom Anom Brnabić i da je do sada trebalo da bude isplaćena ta subvencija.

„Već se dosta kasni u realizaciji tog dogovora, javni poziv bi, po obećanju sadašnje vlade trebalo da bude raspisan 15. oktobra, a isplatu očekujemo do kraja ovog meseca, u suprotnom će biti organizovani protesti“, rekao je Savić.

Proteste najavljuju, osim „Stiga“ iz Požarevca, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Severni Banat“ iz Kikinde, proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani“ i „Brestovački ratari“, koji su u julu ove godine još jednom potpisali sporazum sa ministarstvom poljoprivrede o ispunjenju zahteva iz prošle godine.

Među zahtevima, koji su dogovoreni prošle godine sa Brnabić, pred predsedničke i parlamentarne izbore, su subvencije od 35.000 dinara po hektaru za ovu godinu, ali je Brnabić pristala samo pod uslovom, da je kupljeno sertifikovano seme za koje bi se isplatilo17.000 dinara po hektaru.

Bez semena subvencija po hektaru je 18.000 dinara, a dogovor je sklopljen nakon što je obavljen deo setve, pa poljopvrednici nisu imali novac da ga kupe već su sejali nesertifikovano i sada neka udruženja traže da se i ove godine svima isplati subvencija od 17.000 dinara za seme, iako nemaju račun i nisu ga kupili.

Među prošlogodišnjim zahtevima je i isplata subvencije za obrađene parcele nad kojima nije rešeno vlasništvo, povećanje premija na krave, dizel bez akcize na pumpama, krediti pod povoljnim uslovima, uređenje robne berze i regulisanje dugova za penzijsko osiguranje.

Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će 15. oktobra biti raspisan poziv za „evidentiranje poljoprivrednog zemljišta koje faktiički obrađuju bez regulisanog pravnog osnova sa pretpostavljenim vlasnikom“, odnosno za parcele za koje ne postoji regulisano vlasništvo.

Savić je rekao da se boji da će država pokušati da ne ispuni taj zahtev kada utvrdi koliko je tačno takvog zemljšta koje se obrađuje, sa obrazloženjem da nema novca u budžetu jer su i budžet i rebalans planirani bez uvida u stanje koliko poljoprivrednika može da potražuje subvenciju od 18.000 ili 35.000 dinara po hektaru i po tom osnovu.

Vlasnik farme goveda Milan Pajić rekao je za Betu da članovi tog udruženja takođe čekaju da se ispune zahtevi do kraja godine, a ako država to bude ignorisala izaćiće na proteste.

„Smatramo da država nije igračka, nego ozbiljna organizacija. Ako ne ispuni obećanja primenićemo nepopularne mere“, rekao je Pajić.Najavio je nove probleme poljoprivrednika jer je ministarstvo poljoprivrede donelo pravilnik, kojim se sadržaj aflatokisina od 1. decembra spušta, sa 0,25 na 0,05 mikrograma po kilogramu mleka (ne litra), kao u EU.

Pajić je rekao da meteorološki uslovi ove godine nisu omogućili da se proizvede kukuruz bez tog toksina i da će poljoprivrednici tražiti da se izmeni taj prvailnik jer neće moći da prodaju mleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari