Poljoprivrednici zakazali protest za 19. jul u više gradova Srbije 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je danas da je policiji prijavljen protest za petak, 19. jula, sedam poljoprivrednih udruženja zbog neispunjenih obećanja bivše premijerke, a sadašnje predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić.

„Sedam uduženja poljoprivrednika je nezadovoljno ispunjenjem obećanja koje je prošle godine dala Brnabić i prijavili smo ulični protest koji će se odvijati u većim gradovima Srbije“, rekao je Savić za Betu.

Dodao je da protest može da odloži jedino ispunjenjem zahteva na sastanku koji bi trebalo da se održi ovih dana u Ministarstvu poljoprivrede.

Sastanak je ponudilo Ministrastvo pre nekoliko dana, posle Javnog slušanja o politici poljoprivrede za narednu godinu.

„Ne verujemo mnogo u pozitivan ishod razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, ali pružićemo im još jednu šansu“, rekao je Savić.

Naveo je da poljoprivrednici, kako je Brnabić obećala prošle godine, očekuju uređenje robne berze, isplatu 17.000 dinara subvencija po hektaru za sertifikovano seme, dogovorene subvencije u stočartvu za domaće junice, isplatu premije za mleko na vreme, poštovanje rokova povraćaja akciza i druge.

On je rekao da od ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića očekuje i ukidanje zabrane izvoza suncokretovog ulja pred žetvu, zbog čega bi mogla da padne otkupna cena suncokreta, kao što je pala cena pšenice 2022. godine, nakon zabrane izvoza.

Savić je rekao da su poljoprivrednici preko vajbera razmenjivali poruke sa Brnabić i da je na podsećanje šta je obećala odgovarala da je tu „da pomogne, kad zatreba, ali da ne može da se meša u rad Vlade Srbije“.

On je rekao da se Martinović na sastancima ponaša kao potpuno neobavešten o dogovorima Brnabić i poljoprivrednika koji su protestovali u maju i novembru prošle godine, nakon čega su održani sastanci u Kisaču i sa Brnabić i tadašnjom ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Vladi Srbije i dogovoreno ispunjenje više zahteva.

Uslov za početak pregovora na koji su tada poljoprivrednici pristali je obustava blokada saobraćaja pred parlamentarne izbore u decembru.

Brnabić je tada ponudila 17.000 dinara subvencija po hektaru, isključivo za sertifikovano seme i to u trenutku kada je veći deo poljoprivrednika zbog nedostatka novca sejao nedeklarisano, svoje seme, čime su stavljeni u neravnopravan položaj, jer bi za naplatu tih subvencija morali da imaju račun za kupljeno seme.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević rekao je prošle nedelje da je budžet za poljoprivredu prošle godine loše projektovan i da 17.000 dinara nigde u dokumentima ne postoji, ali da je on voljan da se založi da se obezbede nedostajuće pare u poljoprivrednom budžetu i da je već obavio određene razgovore između ostalog i sa ministrom finansija Sinišom Malim koji „je tvrd i ne da pare“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari