Poljoprivrednicima za petak zakazan sastanak sa Vučićem 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Na sat vremena poljoprivrednici iz Požarevca i okolnih sela blokirali su danas ovaj grad sa 170 traktora tražeći veću otkupnu cenu pšenice i bolju raspodelu subvencija.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig Nedeljko Savić kaže za Danas da nije postignut nikakav dogovor sa državom, ali da im je za naredni petak u 10 časova zakazan sastanak sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

“Prošle nedelje imali smo protest upozorenja a danas smo imali novi na kom se pojavilo 170 traktora. Država je usvojila tromesečne kvote za izvoz, ali jedan od naših zahteva, osim povećanja cene pšenice i subvencija jeste i da se ukine zabrana izvoza”, ističe Savić.

On kaže da je iz redova države i resornog Ministarstva jutros bilo pokušaja da se protest odloži, ali da oni to nisu mogli da urade dok ne dobiju neke konkretnije predloge.

“Rečeno nam je da se sve odlučuje u kabinetu predsednika i danas nam je javljeno da imamo sastanak sa njim u petak u 10 časova. Ako tada ništa ne dobijemo konkretno, mi ćemo zakazati novi protest narednog utorka, 28. juna, na Vidovdan”, napominje Savić.

Protest su započeli nezadovoljni najavljenom otkupnom cenom pšenice od 36 dinara po kilogramu. Njima je, kako kaže, bitno da i Robne rezerve otkupljuju pšenicu po tržišnoj ceni, a ona je ovih dana bila od 42 do 43 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari