Dve trećine generalnih direktora svetskih kompanija, odnosno njih 66 odsto, smatra da je njihovo preduzeće više ugroženo danas nego pre tri godine, dok 27 odsto anketiranih veruje u poboljšanje globalnog ekonomskog rasta u narednih 12 meseci, što predstavlja pad za 10 poena u odnosu na prošlu godinu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Osim toga, tek nešto više od jedne trećine direktora (35 odsto) veoma je uvereno u rast svojih kompanija, što je za četiri poena manje nego 2015, kada je takvu dozu optimizma iskazalo 39 odsto anketiranih. Na ovako sumornu perspektivu svetske privrede u 2016. ukazuju rezultati godišnje ankete, pod nazivom „Redefinisanje pojma uspešnog poslovanja u svetu koji se menja“, kompanije Prajsvoterhaus kupers u kojoj je učestvovalo više od 1.400 generalnih direktora. Sa rezultatima istraživanja upoznati su i učesnici Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Reforma privrednog sistema Kine, pad cene sirove nafte i zabrinutost zbog aktuelne geopolitičke situacije u svetu „podgrevaju“ neizvesnosti u pogledu globalnog privrednog rasta. U tom kontekstu posmatrano ne čudi podatak da tek nešto više od jedne četvrtine generalnih direktora očekuje veći privredni rast, dok 23 odsto anketiranih veruje da će privredni rast biti manji. Generalni direktori u Severnoj Americi su upola manje (16 odsto) optimistični nego njihove kolege u Zapadnoj Evropi, gde 33 odsto biznismena iskazuje optimizam, kao i na Bliskom istoku (34 odsto). Gotovo jedna trećina, odnosno 33 odsto, generalnih direktora u Kini, veruje da će u 2016. godini doći do usporavanja globalnog privrednog rasta.

Rast prihoda: Zabeležen je i pad, sa 39 na 35 odsto, optimizma direktora koji su „veoma uvereni“ u rast prihoda. U poređenju sa ovako pesimističnim stavovima, moglo bi se zaključiti da generalni direktori u Indiji (64 odsto), Španiji (54 odsto) i Rumuniji (50 odsto) veći optimisti. Najveći preokret zabeležen je na Tajvanu, gde je samo 19 odsto generalnih direktora izjavilo da su veoma uvereni u kratkoročan rast svojih preduzeća, što je drastičan pad u odnosu na prethodnu godinu kada je taj procenat iznosio 65 odsto. Ipak, najniži stepen uverenja u rast prihoda preduzeća registrovan je u Švajcarskoj, gde je samo je 16 odsto generalnih direktora veoma uvereno u rast prihoda preduzeća (2015. bilo ih je 24 odsto). U poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima ankete, stepen uverenosti poslovnih ljudi u rast prihoda niži je čak i u svim zemljama sa najvišim privrednim rastom poput Kine, SAD, Velike Britanije i Nemačke, dok je u Italiji i Japanu ostao na istom nivou. Samo je u Rusiji stepen uverenja direktora u rast prihoda preduzeća zabeležio skok sa 16 na 26 odsto. Kada je reč o izgledima za ulaganja, SAD, Kina, Nemačka i Velika Britanija zadržale su vodeće pozicije, dok su Meksiko i UAE takođe dospele na listu 10 najatraktivnijih država, umesto Indonezije i Australije. Kao i prethodnih godina ukazano je na preopterećenost propisima kao na najveću prepreku razvoju i rastu prihoda. Čak 79 odsto generalnih direktora apostrofiralo je to kao najveći problem. Na drugom mestu liste razloga za zabrinutost našla se neizvesnost u pogledu geopolitičke situacije – tako misli 74 odsto poslovnih lidera. Zabrinutost zbog nestabilnosti deviznog kursa iskazalo je 73 odsto anketiranih, dok 61 odsto smatra da i sajber kriminal predstavlja razlog za zabrinutost. Najveći stepen zabrinutosti izražavaju generalni direktori u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji (74 odsto), kao i predstavnici sektora za bankarstvo, informacione tehnologije i osiguranje.

Stručna sprema i zapošljavanje: Gotovo polovina (48 odsto) generalnih direktora planira da poveća broj zaposlenih u narednih 12 meseci, što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu (50 odsto). Najviši stepen zapošljavanja (70 odsto), zabeležen je u Indiji. Slede Velika Britanija (66 odsto) i Kini (57 odsto). Zabrinutost zbog (ne)dostupnosti adekvatno obučenih kadrova iskazuje 72 odsto ispitanika. Taj problem naročito je izražen u sektorima zabave, medija i tehnologije, ali i u sektorima koji se tradicionalno dovode u vezu sa takozvanim STEM znanjima (nauka, tehnika, inženjerstvo i matematika). Posmatrano po regionima, stepen zabrinutosti najveći je u Azijsko-pacifičkom regionu (81 odsto), na Bliskom Istoku (83 odsto) i u Africi (86 odsto), a najmanji u zapadnoj Evropi (59 odsto). Gotovo polovina generalnih direktora (49 odsto), izjavila je da menja strategiju razvoja budućih lidera, od kojih se očekuje da poseduju širi spektar znanja i veština.

Prioriteti vlada: Da bi prioritet svake vlade trebalo da bude uspostavljanje razumljivog i efikasnog sistema oporezivanja, to smatra 56 odsto generalnih direktora. Slede kvalifikovana, obrazovana i adaptibilna radna snaga (53 odsto) i infrastruktura (50 odsto). Zanimljivo je da generalni direktori nisu visoko ocenili vlade svojih država. Ta opaska se posebno odnosi na efikasnosti poreskog sistema – čak 67 odsto ispitanika izjavilo da je stabilan sistem oporezivanja od veće važnosti nego što su niske poreske stope. Trećina (33 odsto) ispitanika ocenilo je rad vlade kao neefikasan kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti (26 odsto smatra da je rad vlade efikasan), dok je u Kini (46 odsto), SAD (60 odsto), Brazilu (72 odsto) i Argentini (52 odsto) zabrinutost u vezi s tim na najvišem nivou

Informacione tehnologije: Jedan segment istraživanja odnosi se na mogućnosti informacionih tehnologija kada je reč o promeni u načinu poslovanja i razumevanju potreba klijenata i zainteresovanih strana. Devet od deset generalnih direktora izjavilo je da su promenili način korišćenja tehnologija kako bi odredili i ispunili očekivanja klijenata. Najznačajnije promene zabeležene su u sektorima sa tradicionalno visokim očekivanjima u pogledu kvaliteta usluge, kao što su sektori bankarstva i tržišta kapitala (90 odsto), osiguranja (95 odsto), ugostiteljstva i turizma (94 odsto) i zdravstvene zaštite (93 odsto). Više od tri četvrtine ispitanika (77 odsto) veruje da će tehnološki napredak promeniti očekivanja organizacija u narednih pet godina. Kada je reč o upravljanju talentovanim kadrovima, samo četiri odsto ispitanika izjavilo je da koristi prediktivnu analitiku za potrebe upravljanja ljudskim resursima, dok je 16 odsto koristi za potrebe povećanja produktivnosti. Stepen zabrinutosti zbog brzine tehnoloških promena, koja je viđena kao opasnost po izglede za rast prihoda, najveći je u sektoru bankarstva i tržišta kapitala (81 odsto), što je 20 odsto više od proseka u svetu (61 odsto).

Očekivanja klijenata: Ovogodišnje istraživanje bavi se i pitanjem na koji način se generalni direktori pripremaju da odgovore na izmenjena očekivanja klijenata. Više od polovine, odnosno 59 odsto, generalnih direktora smatra da organizacije moraju više da se potrude da interesnim stranama saopšte informacija o svrsi postojanja preduzeća i njegovim vrednostima. Dok generalni direktori uzimaju u obzir izmenjene potrebe zainteresovanih strana nameće se pitanje poverenja. Čak 55 odsto generalnih direktora izražava zabrinutost zbog nepostojanja poverenja u kompaniju, u odnosu na 37 odsto koliko je taj postotak iznosio pre tri godine. Međutim, postoje prepreke pri ispunjavanju izmenjenih očekivanja zainteresovanih strana. Veliki broj generalnih direktora (45 odsto) izjavio je da ih dodatni troškovi sprečavaju da preduzmu korake u pravcu ispunjavanja većih očekivanja zainteresovanih strana. Za 42 odsto generalnih direktora značajnu prepreku predstavljaju nejasnoće, odnosno nedoslednost standarda i propisa. Više od tri četvrtine ispitanika (77 odsto) veruje da će u narednih pet godina tehnološki napredak promeniti očekivanja organizacija u pogledu načina komunikacije, izveštavanja, ulaganja i planiranja. Osim pomenutog, 71 odsto generalnih direktora smatra da će za pet godina uspešna organizacija biti ona čija je svrha stvaranje vrednosti za zainteresovane strane.

Suočavanje sa novim rizicima

– Generalni direktori se suočavaju sa čitavim spektrom novih rizika po nacionalne i komercijalne interese. Nepovoljne izglede za godinu pred nama pospešuju situacija u SAD, Kini, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, budući da te zemlje imaju najveći značaj kada je reč o rastu i razvoju privrede. Činjenica da generalni direktori i dalje apostrofiraju te države kao „sigurne luke“ govori o tome da postoji opšta neizvesnost u pogledu odgovora na pitanje odakle će doći realan dugoročan rast prihoda. Generalni direktori veruju da je sigurnosna situacija ugrožena. Imajući u vidu geopolitičku situaciju u svetu, 66 odsto generalnih direktora smatra da je njihovo preduzeće u većoj meri ugroženo danas nego pre tri godine – ističe Denis Nali, predsednik kompanije Prajsvoterhaus kupers internešenel.

TABELA

Stepen poverenja generalnih direktora u rast prihoda

Država          2016. godina         2015. godina

Kina               24 odsto                 36 odsto

SAD               33 odsto                 46 odsto

Velika

Britanija        33 odsto                 39 odsto

Nemačka      28 odsto                 35 odsto

Italija              20 odsto                 20 odsto

Japan            28 odsto                 27 odsto

Rusija            26 odsto                16 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari