Položen kamen temeljac za izgradnju fabrike kompanije "Ariston" u Nišu 1Foto: Screenshot/TV Pink

U Nišu je danas položen kamen temeljac za izgradnju fabrike kompanije „Ariston“, koja bi naredne godine trebalo da zaposli 300 radnika.

Ovom događaju prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je ova inudstirjska zona na odličnoj lokaciji.

Grad Niš ulaže 5,2 miliona i država nešto više od četiri miliona evra, objasnšnjeno je.

Vučić je poručio da će već sledeće godine da izvoz kompanije da bude 250 miliona evra i da bude zaposleno 300 ljudi.

„Velika i važna kompanija za Niš. Otvorili smo osam fabrika i treba još dve, ali Ariston je posebno ime, ta kompanija ima prihode od tri milijarde evra na godišnjem nivou i oko 10.700 zaposlenih ljudi. Njihovi prizvodi su na tržištu 150 zemalja“, kazao je on.

Vučić je naveo da je danas 22.000 ljudi više zaposleno u Nišu danas nego 2012. godine.

On se nada da će budžet Niša uskoro biti 180 miliona evra, a da je i to malo.

„Znate li šta znači kada je prosečna stopa rasta u Evropskoj uniji (EU) 0,5 ili 0,6 odsto, a kod nas bude preko četiri odsto, to znači da za deceniju i po možemo da stignemo zemlje koje su bile 300 godina ispred nas. Samo mi moramo da radimo brže i da radimo bolje“, poručio je Vučić.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su i predstavnici kompanije, italinaski ambasador Luka Gori, ali i dosadašnja gradonačelnica Niša Dragana Sotriovski.

Kraj radova predviđen je za decembar naredne godine.

Ariston je komapnija poreklom iz Italije koja se bavi proizovdnjom bojlera, kotlova, toplotnih pumpi, klima uređaja, ventilatora i sličnih proizvoda.

Prema navodima sa njihovog satja, kompanija je nastala još davne 1930. godine u Italiji, a bavila se proizvodnjom vaga. Od 1960. godine se bave grejanjem vode, kada su započeli proizvodnju električnih bojlera.

Zatim od 1980. godine bave se i proizvodnjom kotlova, a od 1990. godine šire se na Kinu, Jugoistočnu Aziju i Rusiju.

Potom su 2000. godine, kako navode, uspešno ravzili i pustili na tržište novi model toplotne pumpe, čime su započeli razvoj inovativne i održive tehonologije grejanja.

Ova kompanija od 2019. godine posluje u Svilajncu.

Dolazak kompanije u Niš dogovoren je još u oktobru prošle godine, što je na svom Instagram nalogu objavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ariston ulaže 75 miliona evra u ovu fabriku, a to je samo početak“, rekao je Vučić tada.

Od 2025. godine biće preko 300 zaposlenih u ovoj fabrici, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari