Pomoć države od 10.000 dinara mladima - kako prijaviti više dece i ostale nedoumice 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Prvog dana prijave za pomoć države od 10.000 dinara za mlade do 16 godina pojavilo se nekoliko nedoumica i problema sa prijavama.

Najčešće pitanje koje su čitaoci u komentarima postavljali je kako prijaviti više dece.

Na stranici trezora Ministarstva finansija potrebno je uneti JMBG i broj lične karte majke, kao i banku preko koje će majka dobiti novac. Dakle, ne unosi se JMBG dece.

Sistem automatski pronalazi i povlači decu iz matičnih knjiga.

Prijava je biti moguća i za samohrane očeve, koji će, osim pomenutih podataka, morati da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam obavlja roditeljsko pravo.

Ispod Instagram objave ministra finansija Siniše Malog u vezi sa prijavom za pomoć, neke majke imale su problema da prijave svoju decu.

Majke koje nisu državljanke Srbije i nemaju ovdašnju ličnu kartu, a u braku sa državljanima imaju decu državljane Srbije nisu mogle danas da se prijave, a nisu to mogle ni na očev JMBG, jer u tom slučaju se traži dokaz da je samohrani roditelj.

Takođe, na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko roditelja koji su usvojili decu, upisani su u matične knjige kao roditelji, ali prijava im nije prihvaćena.

Prijava dece za pomoć od 10.000 dinara traje do 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari