U Požarevcu je ponovo uhapšen direktor Žitostiga Goran Milanović (52) iz Nabrđa, zbog sumnje da je Republičku direkciju za robne rezerve oštetio za 4,12 miliona dinara, saznaje Danas. Milanović se tereti da je, u periodu od 2010. do 2013. godine, 100 tona merkantilnog kukuruza nezakonito prodao požarevačkom preduzeću Union MZ, dok je 90 tona, na ime duga za predatu merkantilnu pšenicu, ustupio Varadini C. iz Nabrđa.

 Na ovaj način, on je Republičkoj direkciji za robne rezerve naneo štetu u iznosu od 4,12 miliona dinara. Goran M. tereti se i da je, kao direktor, podstrekivao članove popisne komisije Žitostiga – Svetlanu B. (47), Gorana M.(44) i Dejana R.(40) da u zapisnik unesu lažne podatke, saznajemo iz istrage.

Članovi popisne komisije u zapisnik su uneli da na zalihama ima 221 tona merkantilnog kukuruza, iako je stvarno stanje bilo 30 tona. Zbog svega navedenog, protiv direktora Žitostiga podnete su krivične prijave zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica i za podstrekivanje na falsifikovanje, dok se članovi popisne komisije terete za falsifikovanje službene isprave.

– Svi privedeni priznali su dela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su pušteni kućama, bez određivanja pritvora – kažu u istrazi. Protiv direktora Žitostiga krivične prijave podnete su i sredinom juna prošle, i krajem aprila ove godine. Krivičnom prijavom iz juna on se teretio da je tokom 2012. godine merkatilnu pšenicu koju je preduzeće Agroglob iz Novog Sada skladištilo u silosima Žitostiga, u vrednosti od 1.000.000 dinara, potrošio za potrebe svog preduzeća, oštetivši na taj način ovo novosadsko preduzeće za navedeni iznos. U aprilu ove godine protiv Milanovića podneta je prijava zbog sumnje da je budžet Srbije oštetio za 382 miliona, jer je bez saglasnosti Republičke direkcije za robne rezerve otuđio ukupno 13.355.821 kilogram merkantilne pšenice. Takođe, on se tereti da je, malverzacijama oko podizanja dva kredita kod Univerzal banke i Agro banke, Žitostig i manjinske akcionare oštetio za 100 miliona dinara.

I dalje u fotelji

Pošto je Milanović priznao dela za koja se tereti, protiv njega će uskoro biti podignuta optužnica za objedinjena krivična dela. I pored više privođenja i krivičnih dela za koja se sumnjiči, Milanović sve vreme nesmetano obavlja funkciju direktora u Žitostigu.

Ažurna samo policija

Malverzacije u Žitostigu, kojima je Republičkim robnim rezervama naneta velika šteta, javnost je obaveštavana u više navrata. Međutim, niko od nadležnih republičkih institucija nije se bavio time, sem požarevačke policije, koja već duže vreme istražuje nezakonite radnje u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari