Sindikat Zastave Oružja obratio se juče otvorenim pismom pedsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici kojim su mu skrenuli pažnju na činjenicu da ni jedno obečanje koje je 28. februara ove godine dao poslovodstvu i sindikalcima kragujevačke fabrike do sada nije ispunjeno. „Obećali ste nam otkup dela naoružanja sa zaliha naše fabrike, drugu izvoznu dozvolu za Jermeniju, kao i početak rešavanja statusa domaće odbrambene industrije.

Sindikat Zastave Oružja obratio se juče otvorenim pismom pedsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici kojim su mu skrenuli pažnju na činjenicu da ni jedno obečanje koje je 28. februara ove godine dao poslovodstvu i sindikalcima kragujevačke fabrike do sada nije ispunjeno. „Obećali ste nam otkup dela naoružanja sa zaliha naše fabrike, drugu izvoznu dozvolu za Jermeniju, kao i početak rešavanja statusa domaće odbrambene industrije. Umesto otkupa, dobili smo ucenjivačko pismo javnog preduzeća Jugoimport SDPR ( koje nam, uzgred, duguje 53 miliona dolara), kojim ta firma traži ekskluzivno pravo prodaje Zastavinog programa, ali i da se usaglase cenovnici usluga, obuče njihovi kadrovi i izdvaja tri odsto od bruto cene ugovorenih poslova. Takav ugovor za Zastavu Oružje značio bi gubitak poslovne samostalnosti“ tvrde sindikalci u pismu premijeru.
Sindikat kragujevačkih oružara ukazuje da nije ispunjeno ni obećanje vezano za izdavanje druge izvozne dozvole toj fabrici za isporuku naoružanja u Jermeniju, vrednu oko 900.000 dolara. Podsetimo da je kragujevačka fabrika oružja još sredinom prošle godine sa Ministarstvom odbrane Jermenije sklopilo dva ugovora o izvozu naoružanja i vojne opreme u tu zemlju, u ukupnoj vrednosti od oko 2,6 miliona dolara. Ti ugovori, međutim, postali su sporni krajem prošle godine, kada je Vlada ocenila da bi to moglo ugroziti dobre odnose sa Rusijom. Ali, nakon što su ruski zvaničnici poručili da se ne protive izvozu oružja u Jermeniju, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom dalo je kragujevačkoj fabrici dozvolu za realizaciju prvog ugovora. Umesto druge dozvole, pre dva dana je u Zastavu Oružje stiglo pismo koje je potpisao ministar Milan Parivodić, u kojem se izvoz oružja u Jermeniju ponovo zabranjuje. U Zastavi Oružju juče nisu želeli da javno komentarišu ovu situaciju, ali se nezvanično saznaje da su opet posredi viši državni interesi.
U pismu premijeru sindikalci navode da ni status fabrika domaće odbrambene industrije nije rešen a predlog je bio da se uvođenje reda u proizvodnju i trgovinu oružjem reši njihovim povezivanjem sa strateškim inostranim partnerima, ili formiranjem jedinstvenog javnog preduzeća. Posledice neispunjenih obećanja su da „je u poslu trgovine naoružanjem svima lepo, osim radnicima koji ga proizvode“, tvrde sindikalne organizacije oružara i upozoravaju da Zastava Oružje lako može postati još jedno kragujevačko preduzeće u kome proizvodnja staje, a zaposleni ne primaju plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari