Industrija za preradu Majdanpek koju osim Zlatare Majdanpek čine i dve fabrike locirane u Donjem Milanovcu – Fabrika elektroproizvoda i Megaplast, i započinje proces privatizacije prodajom imovine donjomilanovačkih fabrika.
Agencija za privatizaciju objavila je poziv za prodaju FEP i Megaplasta, a prva licitacija zakazana je za 13.

Industrija za preradu Majdanpek koju osim Zlatare Majdanpek čine i dve fabrike locirane u Donjem Milanovcu – Fabrika elektroproizvoda i Megaplast, i započinje proces privatizacije prodajom imovine donjomilanovačkih fabrika.
Agencija za privatizaciju objavila je poziv za prodaju FEP i Megaplasta, a prva licitacija zakazana je za 13. septembar. Procenjena vrednost Fabrike elektroproizvoda , kako stoji u prvom pozivu, iznosi 153 miliona dinara, a budući vlasnik ima obavezu da 176 radnika, koliko nakon sprovedenog socijalnog programa FEP trenutno zapošljava, zadrži najmanje godinu dana.
– Data je realna cena, čak i prihvatljiva za budućeg kupca i zato očekujemo da se javi kupac s poštenim namerama koji hoće da nastavi proizvodnju, da radnike zadrži na poslu, a u dogledno vreme i da zaposli nove, jer potencijal ove fabrike nije dovoljno iskorišćen. Razlog sadašnje male proizvodnje jeste nedostatak obrtnih sredstava, i nadamo se da će posle privatizacije taj problem biti prevaziđen – smatra Darko Jovanović, direktor FEP i dodaje da se potencijalni kupci očekuju iz Turske, Bugarske i Rumunije, ali i da je nerealno očekivati da će prodaja biti završena već prvom licitacijom.
Budući vlasnik druge donjomilanovačke fabrike, Megaplasta, čija je imovina procenjena na 79,9 miliona dinara, takođe ima obavezu da u narednih godinu dana ne otpušta radnike.
– Za kupovinu Megaplasta trenutno nema ozbiljno zainteresovanih kupaca, ali početkom septembra očekujemo posetu predstavnika jedne strane kompanije iz iste branše kao što je naša i tek nakon ove posete možemo konkretnije govoriti o ozbiljnosti njihovih namera. Naša je procena da se na prvoj licitaciji neće pojaviti zainteresovani kupci, to uostalom pokazuje i dosadašnja praksa i realno je očekivati da Megaplast bude prodat tek na trećoj licitaciji kada će mu cena biti prepolovljena – kaže Živadin Andrić, direktor Megaplasta.
Treća fabrika iz sastava Industrije za preradu Majdanpek, Zlatara Majdanpek u privatizaciju ide aukcijskom prodajom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari