Crnogorske poljoprivredne proizvođače obradovala je vijest da je Fond za razvoj iz Abu Dabija namijenio 50 miliona američkih dolara za razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori, a još više uslovi pod kojima će se dobiti sredstva iz tog fonda. Prema najavama iz resornog ministarstva, korisnici tog kredita moći će da računaju na grejs period od tri godine, rok otplate od 15 godina i kamatu od tri odsto.

Ministar poljoprivrede u Vladi Crne Gore Petar Ivanović ističe da je ovo dobra prilika za potencijalne korisnike ovih pozajmica, od kojih se očekuje da ponude kvalitetne projekte. I mada rok za prijavljivanje još nije precizno utvrđen (procjenjuje se da bi to moglo biti oko Nove godine), poljoprivrednici su već iskazali zainteresovanost da konkurišu za dobijanje sredstava koja stižu u pravom trenutku s obzirom na to da do gotovog novca poljoprivrednici sve teže dolaze.

Jedan od najuspješnijih crnogorskih poljoprivrednih proizvođača, Veselin Jovović iz sela Jelenak pored Danilovgrada, potvrdio je u izjavi za Danas da će aplicirati za sredstva Fonda iz Abu Dabija. Na pitanje kakvo je njegovo dosadašnje iskustvo sa kreditima za poljoprivrednike, on kaže da je već nekoliko puta koristio tu vrstu podrške, a kao naročito povoljne ističe pozajmice dobijene posredstvom Ministarstva poljoprivrede.

– Ove godine sam aplicirao za sredstva preko MIDAS-a, koja su mi neophodna za nabavku mehanizacije, i još čekam odgovor. Međutim, pošto namjeravam da povećavam proizvodnju, svakako da ću konkurisati i za ovaj kredit, jer uprkos dobrom plasmanu svojih proizvoda, svijestan sam činjenice da ova djelatnost uvijek nosi veliki rizik, tako da za nova ulaganja nije lako obezbijediti sredstva – ističe naš sagovornik.

Jovović, inače poznat po proizvodnji povrća (paprika, kupus, blitva, rukola…), i to kako u staklenicima koji se prostiru na više od 11.000 kvadratnih metara, tako i pod otvorenim nebom, planira da započne proizvodnju začinskog bilja. Trud ovog vrednog povrtara, koji godišnje proizvede oko 700 tona hrane, više puta je nagrađivan, a tako je bilo i povodom 16. oktobra, Svetskog dana hrane, kada je proglašen rekorderom u proizvodnji. Na porodičnom imanju, gdje je prije dvadeset godina započeo proizvodnju povrća, sada zapošljava od 10 do 15 radnika, ne računajući pet članova porodice koji su takođe uključeni u ovaj posao.

Prema ocjeni Radula Miljanića, predsjednika Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, kredit iz Abu Dabija dobra je prilika za pčelare koji žele da povećaju svoje „medne“ kapacitete, a takvih ima u svim crnogorskim opštinama.

– Kada su u pitanju sredstva iz inostranstva za razvoj poljoprivrede, dosta naših članova dobijalo je novac kroz program MIDAS i ljudi su uglavnom bili zadovoljni uslovima pod kojima su ta sredstva odobravana. Sudeći prema najavama, ovo će biti još povoljniji uslovi zaduživanja i pčelari sigurno neće propustiti tu šansu – komentariše za Danas Miljanić.

On podsjeća da je u Crnoj Gori zabilježen rast proizvodnje meda i taj trend se nastavlja. Broj registrovanih pčelara premašuje 2.200, a godišnja proizvodnja dostiže 500 tona meda, čijom se prodajom ostvari prihod od oko pet miliona evra. Med proizveden u Crnoj Gori visokog je kvaliteta, pa ne čudi podatak da se sve više prodaje i u zemljama regiona. Savez pčelarskih organizacija je za potrebe svojih članova nabavio mašinu za pravljenje voska, a u bliskoj budućnosti biće otvorena i kuća meda u selu Daljam u blizini Podgorice.

Milan Kljajić, proizvođač organske hrane iz sela Lubnice pored Berana, nešto je oprezniji kada su u pitanju krediti, mada ne spori da su ponuđeni uslovi povoljni. On zamjera na velikoj papirologiji koja je potrebna prilikom kandidovanja za kredite, naročito za sredstva koja se dobijaju preko projekta MIDAS. Ističe, takođe, da je sjever Crne Gore, tačnije okolina Berana, gdje on živi, zapostavljen kad je riječ o podršci poljoprivredi u odnosu na centralni i južni dio Crne Gore.

Više od pet miliona evra iz MIDAS projekta

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, kroz MIDAS projekat je, zaključno sa avgustom, isplaćeno ukupno 5.014.263 evra, od čega je 2.547.340 evra garant. Ovu vrstu podrške dobilo je 299 poljoprivrednih proizvođača koji su uspješno, i na vrijeme, kompletirali svoje investicije po Prvom, Drugom i Trećem javnom pozivu za dodjelu sredstava. MIDAS projekat Ministarstva poljoprivrede realizuje se uz podršku Svjetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari