"Ponuda mala, a potražnja još manja": Prasetina u Zrenjaninu paprena, neće je biti ni za slavsku trpezu 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Cena žive vage prasića već je dostigla cenu od 300 dinara, a tovljenika 350. Stočari kažu, ponuda mala, a potražnja još manja. Počinje sezona slava, prošla su već Sveta Petka, Sveti Luka, na pragu je Đurđic, a potražnja za prasićima, od kojih bi se na trpezi našla slasna prasetina, nije ni na vidiku.

Radivoje Arsenov iz Srpskog Itebeja, koji se tovom prasića i svinja bavi već više decenija, kaže da ne pamti kada je bila ovako mala potražnja za prasićima.

„ Juče sam prodao 20 komada čoveku koji drži pečenjaru. Komad, dva za slavu ne traži niko. Kilogram žive vage prasića je 300 dinara, za pečenku vam je potrebno prase od 25 kilograma, kako biste dobili 10, 11 kila za pečenje, što je i najlepše. E, sad, kad treba za 25 kila da platite 7.500 dinara, nije vam svejedno. Cena će da ide gore sigurno, ja svaki dan platim skuplje hranu“ priča Radivoje.

Radivoje u svojim oborima trenutno ima 10- tak krmača, 30 tovljenika i nekoliko destina prasića. Kaže, problem je i skupa hrana ali i veliki posao.

"Ponuda mala, a potražnja još manja": Prasetina u Zrenjaninu paprena, neće je biti ni za slavsku trpezu 2
Foto: Pixabay/RitaE

„Proletos su bili skupi prasići, kažu ljudi, ma neću da ih kupim po toj ceni, kupiću na jesen svinju. E sad, kad je cena došla do 350 dinara žive vage, pa vam za svinjče treba 45.000 dinara, hvataju se za glavu. To je veliki posao koji ljudi neće da rade. Da drže krmače, da se bakću oko prasića, pa u selu ne znam koliko nas se bavi ovim poslom. Ovo nije kraj, biće još skuplje“, kaže Radivoje Arsenov iz Srpskog Itebeja.

Na zrenjaninskoj pijaci kilogram ovogodišnje svinjske masti košta 500 dinara. Čvarci su već odavno delikates koji se prodaje na grame. Pakovanje od 250 grama svežih čvaraka na pijaci košta od 220 do 250 dinara.

„ Sad da hoćete da kupite deset tovljenika od 120 kila u Čenti, ne biste našli. Ljudi su jednostavno odustali od tova, jer je godinama cena bila toliko niska da nisu imali nikakvu računicu da drže svinje. Dakle, mala je ponuda, a s druge strane, cena stočne hrane otišla je u nebesa. Prošle godine u ovo doba cena žive vage tovljenika bila je 150 i 160 dinara, danas je 350“, kaže Aleksandar Mirkov iz Čente.

Aleksandar je poznati proizvođač prerađevina od svinjskog mesa. Drži mangulice, a prerađevine od mangulica su tražene i skuplje.

„Verujte da me je sramota da čoveku parče slanine od dva kilograma naplatim 1.800 dinara. A to je do juče bila sirotinjska hrana. Koliko će biti kilogram kobasica i šunke, to ćemo tek videti“, kaže Aleksandar i dodaje da je setva pšenice, a on je i ratar, duplo, ako ne i više, skuplja nego prošle godine.

Po njegovim rečima, i meso i prerađevine će biti sve skuplje i kupovaće oni koji mogu, a ne oni koji bi to želeli.

"Ponuda mala, a potražnja još manja": Prasetina u Zrenjaninu paprena, neće je biti ni za slavsku trpezu 6
Foto: Pixabay/Lessaek1

Zrenjaninci se čudom čude kad vide cene svinjskih prerađevina.

„ Uvek je bilo litar ulja, kila masti. Sad ispada mast više nego duplo skuplja“, vajka se jedan kupac na pijaci i seća kako je do pre mesec, dva, u jednoj zrenjaninskoj mesari mast platio 120 dinara.

Prazni obori, sve skuplji tov, već su podigli cenu svežeg svinjskog mesa u mesarama, pa se meso kupuje na grame.

Koliko će koštati omiljeni zimski specijaliteti, slanina, šunka, domaće kobasice, to ćemo tek da vidimo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari