"Ponudili navodno povećanje od 10 dinara po kilogramu": Ponovo propali pregovori malinara i hladnjačara 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Nakon što su pregovori malinara i hladnjačara iz Arilja propali, predsednik Udruženja proizvođača malina „Vilamet“ Mileta Pilčević rekao je danas FoNetu da nikad nije bilo kritičnije i da je ugrožena opšta proizvodnja malina, ne samo tog regiona, već i šire, jer se ne zna da li će sledeće godine krenuti u proizvodnju.

Prema njegovim rečima, taj „model varanja malinara“ traje već 40 godina.

„Oni proizvođače dovedu u proleće sa pričom o dobroj ceni kako bi ljudi krenuli u proizvodnju, a kad dođe berba kažu: ‘Videćemo’, i na kraju, kad treba da se proda malina, kažu: ‘To vam je što vam je'“, objasnio je Pilčević.

Kako je naglasio, uz sve napore malinara da se proizvodnja održi, proizvođači se nikada nisu nalazili u goroj situaciji.

Govoreći o sastanku sa otkupljivačima i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je održan u sredu, Pilčević je kazao da do dogovora nije došlo jer su hladnjačari ponudili navodno povećanje od 10 dinara po kilogramu.

„To nije nikakvo povećanje. Kažu povećanje sa 250 na 260 dinara, a pojedini otkupljivači već prodaju po toj ceni. Gde je tu povećanje?“, upitao je Pilčević.

Naglasio je da malinari već dve godine posluju u minusu i da ne znaju da li će i kako će sledeće godine proizvoditi.

„Preporučili smo da tih 10 dinara prosledimo u dobrotvorne svrhe ili samim pojedinim otkupljivačima koji se žale da im ide teško, pa eto da pomognemo“, rekao je Pilčević.

Prema njegovoj tvrdnji, malinari su očekivali cenu bar 300 dinara kako bi mogli da prežive.

„To što neki otkupljivači kažu da mi hoćemo da radimo tri meseca, a da ostatak godine ne radimo, to nema veze sa životom. To je možda tako sa nekim vikendašima, a mi koji imamo dosta hektara pod malinom i koji se bavimo samo time radimo stalno. Ne idemo ni na more, ni na letovanje, već celo leto radimo“, naglasio je Pilčević.

Kada je reč o predstojećim koracima, Pilčević je rekao da će sazvati upravni odbor i skupštinu udruženja da se „presaberu i vide da li da sledeće godine kreću u proizvodnju“.

„Moramo znati koja je cena proizvođačka da znamo da li da ulazimo u proizvodnju ili ne“, objasnio je Pilčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari