Od danas svi poreski obveznici moći će da podnesu pojedinačnu poresku prijavu elektronskim putem preko sajta, saopštila je Poreska uprava. Elektronsku pojedinačnu poresku prijavu moći će da podnesu i poreski obveznici koji još uvek nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar 2013.

Na sajtu Poreske uprave danas se postavlja link preko koga će poreski obveznici moći da pošalju unapred pripremljene fajlove sa pojedinačnim poreskim prijavama. Struktura tih fajlova i uputstvo za njihovo kreiranje biće dostupni takođe na sajtu Poreske uprave.

Za pristup delu sajta za podnošenje pojedinačne poreske prijave dovoljno je uneti PIB poreskog obveznika kao i broj lične karte jednog od zakonskih zastupnika. Poreskim obveznicima koji već korisnike servise portala E-porezi (upotrebom digitalnog kvalifikovanog sertifikata) biće omogućena dostava PPP na uobičajen način. Iz Poreske uprave pozivaju sve poreske obveznike koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat, da to učine što pre jer će od 1. jula 2014. podnošenje poreskih prijava biti moguće samo elektronskim putem. Inače, tokom ove i prethodne godine Poreskoj upravi podneta je ukupno 160.041 pojedinačna poreska prijava, od čega je ogromna većina, čak 155.549 bilo u papirnom obliku, 4.492 prijave priložene su na CD-u dok u elektronskoj formi nije bilo moguće prijaviti fiskalnu obavezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari