Poreska uprava na sastanku MMF-a u Beču: "Cilj transformacije je moderna i efikasna poreska administracija" 1Foto: Poreska uprava

Direktorka Poreske uprave Republike Srbije Dragana Marković učestvuje na Godišnjem koordinacionom sastanku u Beču, koji se ove godine održava od 12. do 13. juna, koji organizuje Međunarodni monetarni fond, saopštila je Poreska uprava.

Marković je predstavila reformu Poreske uprave koja traje od 2015. godine, a nakon usvajanja drugog programa transformacije za period 2021-2025. godine, prema njenim rečima, usvojen je redizajn poslovnih procesa, otpočeta je puna primena novog modela fiskalizacije, a usvojena je i nova Strategija razvoja ljudskih resursa.

Ona je rekla i da je u toku nabavka gotovog komercijalnog softverskog rešenja (COTS) koje će podržati redizajnirane poslovne procese. Takođe, istakla je da je Poreska uprava u 2023. godini pripremila unapred popunjenu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana, sa podacima iz službenih evidencija, čime je poreskim obveznicima značajno olakšano ispunjenje zakonske obaveze.

Krajnji cilj programa, digitalno transformisana Poreska uprava, trebalo bi da bude ostvaren „kroz pojednostavljene i potpuno digitalizovane poslovne procese, pojednostavljenu organizaciju, racionalizovanu kadrovsku strukturu i veću integraciju sa relevantnim državnim organima, finansijskim organizacijama, poreskim obveznicima i drugim eksternim akterima“.

Godišnjem koordinacionom sastanku u Beču prisustvovali su predstavnici zemalja iz regiona Jugoistočne Evrope, MMF-a, Evropske komisije i Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari