Poreska uprava otkrila državljanina Srbije koji je bio deo međunarodne grupe za „pranje“ novca 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Fizička lica koja su uvećala vrednost svoje imovine za iznos veći od 150.000 evra, a da za to nemaju pokriće, najčešće rade u „sivoj“ i „crnoj“ zoni ekonomije, poručeno je danas iz Poreske uprave.

Iz Poreske uprave naveli su da postupanje po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza podrazumeva vrlo složene i kompleksne procedure, koje su vremenski zahtevne.

Te procedure, kako su dodali, sprovode se sa ciljem da se potpuno i tačno utvrde sve potrebne činjenice i okolnosti, kao i da se razmotre svi dokazi koji su od značaja za utvrđivanje imovine na koju se utvrđuje poseban porez.

„U skladu sa tim, predmet interesovanja Poreske uprave su ona fizička lica koja su u jednoj, a najviše u tri uzastopne kalendarske godine, uvećala vrednost svoje imovine za iznos veći od 150.000 evra, a da to uvećanje vrednosti imovine nije „pokriveno“ prijavljenim prihodima, odnosno ona fizička lica koja u preduzetim postupcima nisu uspela da dokažu da je uvećanje imovine od 150.000 evra stečeno na zakonit način“, pojasnili su iz Poreske uprave.

Ta lica, kako su ukazali, najčešće obavljaju delatnost u „sivoj“ i „crnoj“ zoni ekonomije i vrlo je zahtevno tačno odrediti i kategorizovati prekršaje koje oni čine.

„Kao rezultat dosadašnjeg sprovođenja Zakona, Poreska uprava je donela rešenje fizičkom licu po osnovu posebnog poreza u iznosu od preko 130 milona dinara, na utvrđenu poresku osnovicu u iznosu od gotovo 174 miliona dinara“, saopštili su oni.

Rešenje je, nakon podnošenja žalbe fizičkog lica, potvrđeno je od strane nadležnog drugostepenog organa, čime su se stekli svi potrebni uslovi za naplatu utvrđenih obaveza po osnovu posebnog poreza, naveli su iz Poreske uprave.

„U svom daljem radu nadležni sektor Poreske uprave utvrdio je i u kontroli je dokazao da je fizičko lice, državljanin Srbije, bio deo međunarodne grupe povezanih fizičkih lica, koja je organizovana sa ciljem „pranja“ veće količine novca i ubacivanja istog u legalne novčane tokove“, saopštili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari