Poreske olakšice značajne za poslovanje frilensera u kriznim uslovima 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Izmene uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti usvojene krajem oktobra ove godine, paušalcima u Srbiji donose produžetak ograničenja rasta obaveza od 10 odsto zaključno sa 2025, kao i umanjenje polazne osnovice za računanje poreza i doprinosa za početnike u poslovanju za čak 50 odsto što je posebno značajno u vreme krize i inflacije, istakao je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović na panel diskusiji “Šta očekuje paušalce i frilensere u Srbiji u 2024. godini” u organizaciji NALED-a održanoj u Beogradu.

Na skupu je naglašeno da je ovog meseca usvojena strategija razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2023.-2027. sa akcionim planom za period 2023.-2024. godine kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti u Srbiji u narednom periodu, a u cilju osnaživanja domaćih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Osnovna vizija strategije je stvaranje održivog sektora mikro, malih i srednjih preduzeća otpornog na eksterne izazove.

Rukovodilac grupe u sektoru MSP-a u Ministarstvu privrede Aleksandra Vučetić je istakla da je broj preduzetnika u Srbiji sve veći pa je tako njihova zastupljenost u sektoru malih i srednjih preduzeća u 2022. godini iznosila 74,6 odsto.

Ona je naglasila da Ministarstvo privrede podržava razvoj preduzetništva kroz niz materijalnih i nematerijalnih programa. Između ostalih, u programe podrške Ministarstva privrede i Fonda za razvoj spadaju “Podrška za žene preduzetnice” i “Start up 2023 program”. Finansijski okvir predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a sredstva u iznosu od 400 hiljada do šest miliona dinara mogu se koristiti za kupovinu opreme i dostavnih vozila, održavanja poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove do 20 odsto ulaganja.

Dostupni programi podrške u tekućoj godini su i “Obuka, bankarski kredit, bespovratna sredstva i garancije za početnike” namenjen novim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine kao i “Podrška samozapošljavanju” kao nefinansijski program koji sprovode filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Članica upravnog odbora Digitalne zajednice Sofija Popara istakla je da je novi režim oporezivanja frilensera u Srbiji znatno bolji od zakonskih rešenja koja su važila prethodno ali da on još uvek nije dovoljno poznat u javnosti te je to po njenom mišljenju jedan od segmenata na kome treba raditi u narednom periodu.

Na skupu se govorilo i o Gostudy besplatnoj školi digitalnog preduzetništva u saradnji StarTech-a, NALED-a i GoVirala. Kroz platformu, korisnici imaju priliku da se upoznaju sa svetom interneta i digitalnih tehnologija i nauče kako da osnove digitalnog preduzetništva, frilensinga, marketinga i društvenih mreža primene u svom poslovanju.

Naglašeno je i da je preko portala www.frilenseri.purs.gov.rs. namenjenog pojednostavljenom podnošenju poreske prijave u trećem kvartalu 2023. gotovo 2.200 frilensera podnelo poresku prijavu, što je za 20 odsto više nego u prethodnom kvartalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari