Stotine miliona evra profita, a simboličan porez na dobit: Da li treba velikim globalnim kompanijama davati poreske podsticaje za investicije?

Ostavite komentar


  1. Svako normalan ko se imalo razume zna da ne treba, ali o tome odlučuju oni koji se ne razumeju ni u šta. Uz „procenat“, naravno.

  2. Retoričko pitanje, pretpostavljam. Naravno da ne treba. Dovoljno je što im Srbija obezbedi slabo plaćeni radnu snagu i oslobodi ih od ekoloških strogih propisa.

  3. da li treba piti vitriol ? popeti se na visoku zgradu pa skakati na glavu, makar jednom ? trpeti glupi i pokvareni bioloski otpad populacije da unistava planetu ?

  4. To je veoma ozbiljno pitanje, na koje sveopšti odgovor verovatno da ne postoji.

    Za razliku od Srbije i još par zemalja, svet se nalazi u 3.deceniji 21.veka i raspolaže ogromnim tehnološkim mogućnostima, svet je digitalno umrežen, roba i informacije svakodnevno „trče“ po celoj planeti, ekonomije zavise jedne od drugih sve više. I na takvom svetskom tržištu je ogromna konkurencija.
    Uz to, „brat Si“ je još 2018. na kongresu CK KPK dao zadatak „da za 10 godina ceo svet zavisi od Kine, ali Kina ni od koga!“

    U toj situaciji i u sred nove tehnološke revolucije, države konkurišu za naseljavanje novih industrija, koje obećavaju razvoj i radna mesta.

    Evo jedan primer:
    Intel, najveći svetski proizvođač kompj. čipova hoće da izgradi novi pogon za napredne čipove nove generacije. Ceo svet pokušava da privuče firmu da investira baš kod njih, isto tako i zemlje EU. Nemačka je ponudila 10 (deset) MILIJARDI evra (!) da Intel taj pogon izgradi u Nemačkoj. Intel je pristao, ali sada je cela stvar tastala, globalna ekonomija je u teškoj situaciji, Kina se ljulja (ovde se o tome ne piše, ali njihovo tržište nekretnina je puklo – milioni Kineza, koji su uplatili za stan, ostaju bez stana i bez para), u kineskim lukama stoje hiljade od države teško subvencionisanih automobila koji treba da osvoje svetsko tržište ali transporta nema, potražnja je pala.

    Nema tu jednostavnih odgovora, iako populisti i umišljeni eksperti na tastaturi to naravno sugerišu.

    Ako ne ponudiš ništa, ispadaš iz trke, ….

Ostavite komentar


Ekonomija

SRCE: Nestvarno da su Apoteke Beograd u finansijskoj dubiozi 8

SRCE: Nestvarno da su Apoteke Beograd u finansijskoj dubiozi

Predsednik Odbora za zdravstvo stranke Srbija centar (Srce) Dragan Delić ocenio je danas da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da ne razume razloge urušavanje gradskih apoteka, ali da bi voleo da se što pre prodaju, primer neznanja, površnosti, bahatosti i nedomaćinskog ponašanja.

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. i 8. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.