Poreska uprava na muzičkim festivalima: Zatvorene skoro dve trećine kontrolisanih objekata 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Tokom ove godine, zaključno sa mesecom julom, ukupno je izvršeno je 2.159 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, saopštila je Poreska uprava.

U čak 62,81 odsto slučajeva donete su mere privremene zabrane obavljanja delatnosti, zbog neevidentiranja prometa i/ili neprijavljenih radnika. U 2.159 kontrole kažnjeno je 1.356 poreskih obveznika.

Ovim kontrolama, obuhvaćeni su i obveznici koji su uzeli učešće na brojnim turističkim, kulturno-umetničkim, gastronomskim i sajamskim manifestacijama.

Kontrole sprovođene i na „Beer Fest“, „Music Week“, kao i Sajmu automobila, „Slaninijadi“, „Kobasicijadi“, „Pršutijadi“, „Pasuljijadi“, „Drinskoj regati“ i „Saboru trubača“ u Guči.

Od ukupno 35 izvršenih kontrola prometa preko fiskalnih uređaja u 24 slučaja izrečena je zakonska mera zabrane obavljanja delatnosti (68.57%) zbog utvrđenih nepravilnosti neizdavanja fiskalnih računa.

U toku prvog vikenda u mesecu avgustu,  na vrlo posećenom Saboru trubača u Guči u šest izvršenih kontrola, mera privremenog zatvaranja objekta zbog utvrđenih nepravilnosti  izrečena je u tri slučaja (50%).

Svojevrsna zanimljivost je da u kontrolama na beogradskim muzičkim dešavanjima „Beer Fest“-u  i  „Music Week“-u  – nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u 8 izvršenih kontrola, što predstavlja dobar primer poštovanja poreskih obaveza i razvijene svesti kod poreskih obveznika.

Ako govorimo o kontrolama tokom ove godine na posećenim turističkim destinacijama širom Republike Srbije, inspektori Poreske uprave izvršili su 199 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja.

Između ostalih, kontrolisani su maloprodajni objekti na Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini, Divčibarama, Tari, Vrnjačkoj banji, Zlataru, Sokobanji, na Srebrnom jezeru, Adi Ciganliji i Novosadskom Štrandu. Nepravilnosti su utvrđene u 113 slučajeva, gde je izrečena mera privremenog zatvaranja objekta (56,78%)

„Poreska uprava Republike Srbije, zahvaljujući savremenim alatima novog modela fiskalizacije, raspolaže sa svim neophodnim podacima o prometu u realnom vremenu na svakoj maloprodajnoj lokaciji u Republici. Na taj način, uz primenu analize rizika i ciljanih kontrola, u mogućnosti je da efikasno reaguje na svaku nepravilnost kod poreskih obveznika koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze“, navode u saopštenju poreznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari