Sa 181 glasom ZA poslanici Skupštine Srbije juče su usvojili izmene Zakona o radu koje predviđaju da se trudnicama zaposlenim na određeno vreme, radni odnos produži do isteka prava na odsustvo. Izmenama tog zakona predviđa se i da porodilje po povratku na posao imaju pravo na pauzu za dojenje tokom radnog dana.

Predlog izmena ovog zakona podneo je predsednik parlamenta i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

Skupština Srbije sa 158 glasova ZA usvojila je juče i izmene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom čiji je cilj veća podrška države poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Novi propis predviđa pravo na subvenciju umesto, kako je do sada bio slučaj, refundaciju zarade, a država će učestvovati u 75 odsto ukupnih troškova u toj kategoriji zapošljavanja. Poslodavci koji ne zaposle osobe sa invaliditetom obavezni su da uplate iznos od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji prema poslednje objavljenom zvaničnom statističkom podatku, a za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari