Posao u Teklasu posle osmodnevne obuke 1Foto: FoNet/Instagram Budućnost SrbijeAV

Od juče se u više pogona Fabrike Teklas u Vladičinom Hanu odvija ubrzana prekvalifikacija radnika Geoksa koji će nakon zatvaranja fabrike obuće sada svoje zarade ostvarivati u automobilskoj industriji.

Prema prvim podacima juče je od osam do šesnaest sati u fabrici turske kompanije boravilo pedesetak radnika koji su prethodno imali razgovore sa menadžmentom i dobili saglasnost da zasnuju novi radni odnos, u prvom ciklusu na kako je Danasu potvrđeno „lakšim operacijama montaže auto kablova“ koji predstavljaju osnovnu delatnost proizvodnje Teklasa.

– Morala sam da prihvatim i ovaj posao, a šta bih radila drugo kada moj suprug nije nigde zaposlen. Važno je da budu ispoštovani uslovi za rad, a ugovore kojima obezbeđujemo naša prava i obaveze potpisaćemo tek nakon što prođe osmodnevna obuka, a i kako nam je rečeno, Teklas postavi mašinski park u delu hale Geoksa – potvrdila je za Danas S. J. koja je prihvatila poziv da počne sa prekvalifikacijom i dobije posao u Teklasu.

Pod pritiskom predsednika Srbije vlasnik Kompanije Teklas pristao je da u određenom roku primi 600 radnika iz Geoksa. Prema prvim informacijama na spiskovima prioriteta su porodični parovi gde su i muž i žena bili zaposleni u zatvorenoj fabrici italijanske kompanije.

– U ovom slučaju radi se o oko 85 slučajeva gde je oboje supružnika bilo zapošljeno u fabrici, ali mi vam ne možemo reći da li će svi oni biti zaposleni u ovoj fazi prijema novih radnika, jer ovo je sve za sada dosta konfuzno i pre svega svedeno na pritisak kojem je bio izložen turski poslodavac od strane predsednika Srbije koji je došao da zatraži „gašenje požara“ – rečeno je Danasu u lokalnoj samoupravi u Vladičinom Hanu, koja i dalje „direktno kontroliše svaki prijem i otpust radnika u Teklasu preko vladajućeg SNS“.

U kontaktu sa radnicima Geoksa koji nisu dobili poziv za novi posao u fabrici u Vladičinom Hanu saznajemo da im do juče nije isplaćena jedna obećana zarada koju je najavio predsednik Srbije nakon posete Terklasu.

– Do danas niko od 1.200 radnika, kako je najavljeno, na kućnu adresu nije dobio rešenje o otkazu kako bi mogli da se prijavimo filijali Nacionalne službe zapošljavanja i ostvarimo pravo na mesečnu nadoknadu u zavisnosti od radnog staža – kaže za naš list M.S. otpuštena radnica Geoksa kojoj do starosne penzije treba još godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari