Svi nezaposleni šumari u Srbiji mogli bi naredne godine da dobiju posao od države, ukoliko žele. „U Srbiji trenutno ima oko 400 nezaposlenih inženjera šumarstva i svi oni će naredne godine imati priliku da potpišu ugovor sa državom i dobiju posao“, rekao je juče ministar poljoprivrede Dušan Petrović.


On je na svečanosti povodom obeležavanja 91. godišnjice rada Šumarskog fakulteta u Beogradu rekao da će taj projekat biti uvršten u predlog agrarnog budžeta za 2012. Srbija ima oko 2,25 miliona hektara šuma, koje kako je rekao ministar, nisu baš u najboljem stanju, a budući zaposleni šumari bi, naglasio je on, bili angažovani na premeru šuma u privatnom vlasništvu i pravljenju planova kako bi to nacionalno bogatstvo i ogroman prirodni resurs bio iskorišćen na najbolji mogući način. Petrović je istakao da u Srbiji ima oko 1,3 miliona privatnih vlasnika i napomenuo da bi „adekvatno gazdovanje“ tim resursima bilo od koristi za sve, i za njih, ali i za državu.

Prodekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić rekao je da ovakav projekat ima „epohalan“ značaj i da je ovo prvi put da se iznosi podatak da u Srbiji na biroima ima 400 nezaposlenih inženjera. „Ovaj projekat mogao bi da valorizuje vrednost privatnih šuma, drvnu masu i sporedne funkcije šuma, što je jako važno za očuvanje i povećanje biodiverziteta, zaštitu životne sredine, sprečavanje poplava, razvoj lovnog turizma i lokalni ekonomski razvoj“, rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari