Poskupela rekonstrukcija Graničnog prelaza Horgoš 1Foto: Beta/Uprava carina

Rekonstrukcija graničnog prelaza Horgoš ponovo je poskupela, jer je mesec i po dana nakon pete, usledila i šesta izmena ugovora sa izvođačem radova na rekonstrukciji tog graničnog prelaza, čime je ukupna cena posla porasla za oko 526 miliona dinara u odnosu na prvobitno ugovorenu, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.

Poslednjom izmenom ugovora, cena je porasla za skoro 99 miliona dinara.

„Prilikom realizacije projekta, došlo je do daljih izmena koje obuhvataju radove koji su postali neophodni, a koji nisu bili uključeni u prvobitni ugovor o javnoj nabavci. Izvođač radova je dostavio korigovanu ponudu za nepredviđene radove, na šta su stručni nadzor, investitor i naručilac dali svoju pismenu saglasnost prema predmetnim ponudama i dopisima, a na iznos za izmenu osnovnog ugovora od 98.936.612,42 RSD bez PDV“, navedeno je u dokumentu objavljenom na Portalu javnih nabavki.

Dodaje se da promena privrednog subjekta sa kojim je zaključen ugovor nije moguća zbog ekonomskih i tehničkih razloga i može da prouzrokuje značajne poteškoće ili znatno povećavanje troškova za naručioca.

Cena rekonstrukcije i dogradnje graničnog prelaza Horgoš prethodno je po drugi put povećana početkom juna ove godine za više od 90 miliona dinara.

S rastom cene, dva puta su produžavani i rokovi, tako da je rok za završetak ovog posla ranijim izmenama produžen do 30. septembra, odnosno godinu dana kasnije u odnosu na probitni rok za završetak radova.

Izvođač radova je konzorcijum preduzeća koji predvodi „Jadran“ iz Beograda.

Rekonstrukcijom i proširenjem prelaza sa 16 saobraćajnih traka na 24, postojeći kapaciteti protoka će se praktično povećati za 50 odsto.

Pored radova na terminalu i samom ulazu i izlazu iz zemlje, projekat obuhvata i radove na prilaznom delu auto-puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari