Poskupelo grejanje u Novoj Varoši 1Nova Varoš/Foto: N.Kovačević

Daljnsko grejanje za domaćinstva u Novoj Varoši je poskupelo za deset, a za pravna lica za 25 odsto.

Umesto ranijih 96,8 dinara po kvadratnom metru, građani će tu uslugu plaćati 106,48, a pravna lica će, umesto 145,2 dinara, morati da izdvoje 181,50 dinara. Na te iznose treba dodati deset odsto troškova za PDV, koje plaćaju korisnici te usluge.

Odluku o Opštinskog veća o poskupljenju grejanja su potvrdili odbornici na poslednjoj sednici lokalne skupštine.

Zoran Đokić, direktor preduzeća „Energija Zlatar“, koje poseduje četiri toplane na mazut i dve na pelet i čiji osnivač je opština Nova Varoš, kazao je da poskupljenje „ne garantuje da će to preuzeće poslovati pozitivno“.

„Nadam se da ćemo poslovati, bar, na pozitivnoj nuli“, kazao je Đokić i najavio da će u tom preduzeću uslediti smanjenje broja zaposlenih, kako bi se smanjili troškovi poslovanja.

„Nažalost, neko će ostati bez posla, ali šta da se radi“, kazao je Đokić za užičku TV5.

On je dodao da je poslovanje „po starim cenama bilo neodrživo“, jer to preduzeće izdvaja za energente oko 83 miliona, a ostvaruje prihod od oko 78 miliona dinara, te da je razlika u tim iznosima gibitak bez troškova održavanja i plata zaposlenima.

Rekavši da je „poskupljenje grejanja nepopularno“, Radosav  Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, saopštio je da je novni cenovnik posledica povećanja cena energenata.

Dodavši da daljinsko grejanje koristi 25 odsto građana, on je naveo da se cene te usluge nisu menjale od 2015. godine, a da su, u međuvremenu, energenti znatno poskupeli.

„I ostali građani, koji ne koriste daljinsko grejanje, osećaju poskupljenje energenata i grejanje je time i za njih poskupelo“, kazao je za TV5 Vasijević.

Nema zaduživanja opštine

Na optužbe dela opozicije da Nova Varoš nije konvertovala svoje toplane na obnovljive izvore energije, kako je to uradila susedna opština Priboj u kojoj je daljinsko grejanje jeftinije, Vasiljević je rekao da se „Opština Nova Varoš neće zaduživati dok je on na njenom čelu“ i dodao da je prethodna lokalna vlast „ostavila dug od čak milion evra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari