Poskupeo gas zbog upada Ukrajine u Kursku oblast: Srbija bi naplaćivala taksu u slučaju snabdevanja zemalja EU Turskim tokom 1EPA-EFE/VASSIL DONEV

Iako ruski gas i dalje stiže do potrošača u Evropskoj uniji akcije ukrajinske vojske na teritoriji Ruske Federacije podigle su cenu “plavog energenta” na najviši nivo od početka 2024. godine. U slučaju da se taj rast nastavi to bi u određenoj meri moglo da utiče i na povećanje cene gasa koji Moskva prodaje Beogradu.

Ruski gas se naime nesmetano transportuje preko Ukrajine ka krajnjim kupcima u EU, odnosno zemljama poput Slovačke, Austrije i Italije, bez obzira na to što je pre nekoliko dana, tačnije 7. avgusta, ukrajinska vojska ušla na teritoriju Rusije i zauzela gradić Sudža na samoj granici u kome se nalazi i istoimena merna stanica gasovoda kojim se “plavi energent” prevozi do zemalja Evropske unije čijim potrošačima je i dalje potreban.

Tako je ruski državni gigant Gasprom saopštio da od 11.avgusta isporučuje “plavi energent” preko teritorije Ukrajine u količini od 39,3 miliona kubnih metara i to upravo preko merne stanice Sudža.

Kijev tvrdi da njegove snage kontrolišu mernu stanicu pokraj tog grada, ali Moskva to kategorično demantuje.

Bez obzira šta je zaista tačno eksperti ističu da to postrojenje nema uticaj na rad gasovoda koji prolazi kroz Ukrajinu te da se njegove cevi nalaze severnije odnosno na delu terotorije sa ruske strane koju ukrajinska vojska ne kontroliše.

Grad Sudža se inače nalazi u neposrednoj blizini ukrajinsko – ruske granice a u tom delu Kurske oblasti u Rusiji se u ovom trenutku vode intenzivne borbe.

Sve to je uticalo na nagli porast cene gasa na berzama pa je ona dostigla nivo od 450 dolara za 1.000 kubnih metara što predstavlja najveću cenu “plavog energenta” od početka tekuće godine.

Eksperti ne isključuju mogućnost da se ta cena poveća i na između 600 i 700 dolara za 1.000 kubnih metara ako se snabdevanje preko Sudže, odnosno transport ruskog gasa kroz Ukrajinu u potpunosti obustavi.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe za Danas da ne veruje da će doći do takvog scenarija, jer je ruski gas potreban zemljama Evropske unije.

– Shodno tome da postoje države u EU koje i dalje uvoze ruski gas preko teritorije Ukrajine, Brisel neće dozvoliti Kijevu da na bilo koji način ugrozi potrošače u tim zemljama. Merna stanica Sudža inače nema nikakav uticaj na transport gasa kroz Ukrajinu već služi da se izmere količine gasa koje su iz Rusije ušle u tu zemlju. Treba naglasiti da u ovom trenutku cena gasa raste iz više razloga, a jedan od njih je svakao i porast cena nafte koji automatski dovodi do skoka cena gasa – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da bi u slučaju da transport ruskog gasa kroz Ukrajinu prestane zemlje Evropske unije mogle da se snabdevaju putem gasovoda Turski tok koji prolazi i kroz Srbiju.

– Ako bi do toga došlo te države bi morale da plaćaju tranzitnu taksu Srbiji za prolazak tog gasa kroz teritoriju naše zemlje. Ono što predstavlja problem je da je gasovod Turski tok duplo manjeg kapaciteta od onog koji je izgrađen kroz Ukrajinu i samo delimično može da zadovolji potrebe potrošača u Evropskoj uniji koji se ruskim gasom i dalje snabdevaju – ističe Vuletić.

Takvog mišljenja je i ekspert za energetiku Velimir Gavrilović koji dodaje da bi problem predstavljalo i to što su količine koje se transportuju kroz Turski tok već rezervisane pa bi za potrebe zemalja koje se snabdevaju preko Ukrajine mogli da se koriste samo viškovi, a dolazilo bi i do zagušenja transporta, odnosno duže bi se čekalo da taj “plavi energent” bude dovezen do kupaca u Evropskoj uniji.

– Srbija bi u tom slučaju mogla da računa na traznitne takse. S obzirom na to da se naša zemlja ruskim gasom snabdeva po osnovu dugoročnog ugovora koji je pre par godina sklopljen između Beograda i Moskve, to što cena gasa na berzama raste ne može da utiče na povećanje cene ruskog gasa za srpsko tržište. Do toga bi u slučaju da se trend rasta cena gasa nastavi moglo da dođe samo kada je reč o jednoj trećini količina potrebnih Srbiji, a koja nije obuhvaćena dogovorom između Moskve i Beograda te nam te količine Rusi prodaju po višim cenama a po osnovu naftne formule. To bi primera radi moglo da se desi u oktobru. Sa druge strane ta veća cena bi se hipotetički mogla kompenzovati u slučaju da se transport ruskog gasa kroz tu zemlju u potpunosti obustavi što bi značilo da bi države čiji potrošači od njega zavise morale da se snabdevaju putem Turskog toka. Ako bi to usledilo morale bi da plaćaju tranzitne takse kroz Srbiju od čega bi Beograd inkasirao određenu sumu novčanih sredstava – navodi Gavrilović.

Naš sagovornik ističe da razlog za povećanje cene gasa na berzama treba tražiti i u najavama da će od 1. januara sledeće godine u potpunosti prestati snabdevanje ruskim gasom preko teritorije Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari