Poskupeo smeštaj, prevoz, takse, hrana... Koliko je skuplje letovanje u Grčkoj ove godine? 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Letovanje u Grčkoj ove godine biće skuplje u proseku oko 25 odsto u odnosu na prošlu godinu, a tročalana porodica će za odmor u ovoj zemlji morati da izdvoji bar 200 evra više nego lane.

Sa dolaskom juna, dolazi nam i nova sezona godišnjih odmora i letovanja. Mnogi su već bukirali svoja putovanja i smeštaje i čekaju dan da krenu na put.

Već tradiciolnao, Grčka je omiljena letnja destinacija turista iz naše zemlje.

Međutim, od prošlog do ovog leta, nekolicina stvari se u ovoj zemlji promenila. To se, pre svega, odnosi na cene smeštaja, putarina i hrane.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić za Danas objašnjava da je privatni smeštaj, u zavisnosti od mesta, kvaliteta i sezone u proseku poskupeo oko 15 odsto.

„Hotelski smeštaj, takođe, prosečno je skuplji za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu“, navodi on.

Što se tiče svakodnevnih potrepština, prema njegovim rečima, cene su slične kao u Srbiji.

„Poskuple su svakako i ostale usluge u Grčkoj, poskupela je i hrana, ali i dalje je u mnogim stvarima tamo jeftinije nego kod nas“, ukazuje Seničić.

On dodaje da je teško proceniti koliko bi takve stvari izašle skuplje tokom letovanja u odnosu na prošlu godinu, jer to zavisi od lične potrošnje.

„U proseku, ako govorimo o porodici, recimo tri člana koja putuju autobusom, njih će letovanje ove godine skuplje izaći za oko 200 evra za smeštaj i prevoz“, zaključuje Seničić.

Naš sagovornik podseća da su od ove godine skuplje i boravišne takse u smeštajima u Grčkoj.

„Za apartmane taksa sada iznosi 1,5 evra dnevno po sobi“, objašnjava on.

Što se tiče hotela, to zavisi od kategorije.

„Taksa u hotelima sa dve zvezdice košta dva evra, sa tri zvezdice tri evra, sa četiri zvezdice pet evra i sa pet zvezdica sedam evra“, navodi Seničić.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (NATAS) Dragan Subotić za Danas navodi da je u proseku letovanje u Grčkoj skuplje za oko 25 odsto.

„Ona je vodeća zemlja po poskupljenju ove godine u odnosu na prošlu“, ukazuje on.

Kako pojašnjava, poskupeo je smeštaj, pre svega, hotelski, a naravno i prevoz.

Subotić naglašva da su i ležaljke i servis na plažama poskupeli negde između 10 i 15 odsto.

„Celokupna vanpansionska usluga u Grčkoj je otišla znatno na gore, ali to varira od regije do regije“, kaže on.

Najveća poskupljenja su, kako dodaje, na ostvrima.

„Posebno na eksluzivnijim ostrvima kao što su Rodos, Skijatos, Mikonos i Santorini, a najmanja poskupljenja su zabeležena na severu Grčke, gde inače gravitira najveći broj naših turista“, objašnjava Subotić.

Poskupeo smeštaj, prevoz, takse, hrana... Koliko je skuplje letovanje u Grčkoj ove godine? 2
Ostrvo Milos, Grčka, Foto: Shutterstock

Samostalno putovanje na letovanje u Grčkoj

Ukoliko na put u Grčku idete sopstvenim prevozom, odnosno kolima, treba imati na umu, pre svega, cene goriva.

Trenutna cena benzina u Grčkoj, prema podacima sajta „Global Petrol Prices“, iznosi oko 1,92 evra po litri, što u dinarima iznosi oko 225 dinara. Cena po litri dizela je znatno niža i iznosi 1,78 evra ili oko 208 dinara.

Druga bitna stavka jesu putarine, a portal Grčka info dao je nedavno detaljan prikaz putarina kroz celu Grčku.

Pa prema tim podacima, ako preko prelaza Evzoni uđete u Grčku na prvoj naplatnoj rampi putarina za putnička vozila iznosi 2,40 evra.

Cena putarine za automobile na naplatnoj rampi kod obilaznice u Solunu iznosi 0,55 evra. Zatim putarinu kod Asprovalte vozači sada plaćaju 1,10 evra.

Putarina Evzoni – Halkidiki ima dve naplatne rampe ukoliko koristite obilaznicu Ring Road. Kod Evzonija ćete platiti 2,40 evra, a na obilaznici 0,55 evra.

Ako od Evzonija za Halkidiki idete kroz centar Soluna, platićete samo kod Evzonija 2,40 evra.

Naplata putarine od Soluna do Halkidikija ne postoji.

Od Evzonija do Lefkade postoji osam naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 16,90 evra. Zatim od graničnog prelaza Evzoni do Tasosa postoji pet naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 8,55 evra.

Od prelaza Dojran do Tasosa postoje četiri naplatne rampe, a ukupna putarina iznosi 5,90 evra. Od Evzonija do Parge i Vrahosa postoji sedam naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 13,25 evra.

Dalje, od Evzonija do Krfa postoji sedam naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 13,25 evra. Putarina na putu Evzoni – Paralija, Leptokaria i Nei Pori izaći će vas 5,70 evra, dok je putarina na potezu Evzoni – Asprovalta i Vrasna 7,45 evra.

Ono što je još bitno napomenuti, jesu radovi na putu.

Trenutno se izvode radovi na obilaznici kod Soluna „Flajover“ (Flyover) koji će trajati četiri godine.

Grci upozoravaju da prolaz preko obilaznice treba izbegavati u periodu špica, odnosno ujutru između sedam i 10:30 časova i popodne od 15 do 19 časova.

Radovi se vrše na obilaznici oko Soluna (Periferiakos – Ring Road).

Onima koji će, pre svega, letovati na Halkidikiju, ali i onima koji žele da posete Solun, biće potrebno malo više strpljenja na ovom delu puta,

Alternativni put biće prolazak kroz industrijsku zonu i centar grada, ulicama Egnatia ili Nikis, pored mora.

Nova pravila za putovanje u EU od 2025.

Od sledeće godine najverovatnije će našim državljanima biti potrebne posebne dozvole za ulazak u zemlje EU.

„ETIAS sisem je već godinama aktuelan, još od pre korone. Taj sistem je trebalo da bude aktiviran 2020, ali je odložen zbog pandemije, pa je najavljivan već nekoliko godina i sad se čeka konačni stav Evropkse komisije, ali najverovatnije od 1. januara sledeće godine će taj sistem biti aktivan i odnosiće se na sve ljude van EU“, objašnjava Dragan Subotić iz NATAS-a.

Kako dodaje, to je obavezna registracija za sve ljude koji putuju u zemlje EU, pa tako i za naše državljane.

„Odobrenje se pribavlja isključivo onlajn, preko portala ETIAS koji je već aktiviran“, kaže Subotić.

Prema njegovim rečima, još uvek nije poznato koja će biti potrebna vrsta podataka.

„Još uvek nisu otvorene forme za popunjavanje, ali svakako podaci iz pasoša će biti potrebni“, objašnjava naš sagovornik.

Plaćenje ovog odobrenja će, takođe, biti onlajn.

„Ta taksa će koštati sedam evra i dozvola će važiti narenih nekoliko godina, ne zna se još uvek tačno, ali tri do pet godina, za ulazak u sve zemlje EU“, navodi on.

Suobtić pojšanjava da bi odobrenje trebalo da se dobija odmah, automatski na mejl adresu korisnika i da je potrebno imati to odobrenje sa sobom kada se putuje.

On ističe da je cilj da oni koji su registorvani u sistemima EU kao prekršioci zakona budu objedinjeni u tom sistemu i da se uspostavi lakša kontrola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari