Poskupljuju gas i struja: Ministar finansija Hrvatske poručio da će poskupljenje biti manje nego što mediji najavljuju 1Foto: Pixabay/Geralt

Energenti u Hrvatskoj poskupeće za 10 do 15 podsto, najavio je danas ministar finansija Marko Primorac, odbaciujući tvrdnje u javnosti da će poskupljenje struje i gasa biti 20 do 30 odsto.

„Ni plin ni struja neće poskupeti ni 20 ni 30 odsto, kako se poslednjih dana kalkuliše u pojedinim medijima“, rekao je Primorac.

On je najavio da će se i za struju i prirodni gas subvencije postepeno smanjivati, ali je naglasio da poskupljenje sigurno neće iznositi 30 posto, već između 10 i 15 posto, javila je agencija Hina.

„Kada govorimo o zaštiti pojedinih grupa potrošača na teret budžeta, moramo znati da se radi samo o preraspodeli budžetskih sredstava“, istakao je Primorac, navodeći da su cene energenata već duže vreme na povećanim nivoima.

Primorac je ocenio da je, u tom smislu, subvencija je u potpunoj meri sve manje opravdana, jer je se subvencije sufinansiraju na teret svih poreskih obveznika.

Kaže da bi se zadržavanjem subvencija na sadašnjem nivou poništili tržišni i cenovni signali.

„Ako imate dugoročno povećane cene energenata, a veštački je pokušavate smanjiti iz budžeta za građane i preduzetnike – tada ni i građani i preduzetnici nisu svesni da je došlo do dugotrajnog poremećaja na tržištu, odnosno do dugotrajno formiranih novih cena. Onda nisu motivisani da troše manje energije, niti su motivisani da pređu na neke druge, obnovljive izvore energije, recimo solarne panele i slično“, rekao je hrvatski ministar finansija.

On je naglasio i da će se državne subvencije svakako smanjivati, ali ih treba smanjivati postepeno, kako to smanjenje ne bi izazvalo nekakve negativne učinke.

Komentarišući subvencije za gorivo, Primorac je rekao da se od njih praktično odustalo i da je Vlada u protekle dve godine često donosila kratkotrajne uredbe kojima su se smanjivale dažbine na dizel i benzin.

Te subvencije su prepolovljene tokom prošle godine, dok je ovoga leta ta subvencija ukinuta, ali je Vlada delimično zadržala ograničenje marži, što nije subvencija iz budžeta, objasnio je hrvatski ministar finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari