Poskupljenje hrane u septembru: Cene šećera skočile 10,4 odsto 1Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Svetske cene prehrambenih proizvoda u septembru su zabeležile najbrži rast u proteklih 18 meseci, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Sve grupe prehrambenih proizvoda kojima se globalo trguje su poskupele, a najviše šećer.

U septembru je globalni indeks cena hrane iznosio 124,4 poena, što je za tri odsto više u odnosu na avgust i za 2,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najveći rast u septembru je zabeležio indeks cena šećera, koji je porastao za 10,4 odsto.

Poskupljenje šećera je izazvano pogoršanjem izgleda za useve u Brazilu. Takođe, odluka Indije da ukine ograničenja za upotrebu šećerne trske pri proizvodnji etanola mogla bi uticati na izvoz šećera iz zemlje.

Cene žitarica su povećane za tri odsto, pre svega zbog većih izvoznih cena pšenice i kukuruza. Međunarodne cene pšenice su porasle zbog zabrinutosti usled preterano vlažnih uslova u Kanadi i Evropskoj uniji, iako je to delimično nadoknađeno snabdevanjem po konkurentnim cenama iz regiona Crnog mora.

Svetske cene kukuruza su takođe porasle, pod uticajem niskog nivoa vode na ključnim transportnim rutama duž reke Madeira u Brazilu i reke Misisipi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nasuprot tome, indeks cena pirinča je opao za 0,7 odsto.

Cene biljnog ulja porasle su za 4,6 odsto u odnosu na avgust, uz sve veće kotacije za palmino, sojino, suncokretovo i ulje uljane repice.

Porast međunarodnih cena palminog ulja bio je posledica niže proizvodnje nego očekivane u glavnim zemljama proizvođačima jugoistočne Azije.

Poskupeli su i mlečni proizvodi, pa je njihov globalni indeks povećan za 3,8 odsto u septembru, uz poskupljenja punomasnog mleka u prahu, obranog mleka u prahu, putera i sira.

Meso je poskupelo za 0,4 odsto, uglavnom zbog viših cena živinskog mesa izazvanih snažnom uvoznom potražnjom za ovim proizvodima iz Brazila. Svetske cene goveđeg i svinjskog mesa su ostale stabilne, dok su cene ovčijeg mesa u blagom padu u odnosu na nivoe iz avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari