Predloženim zakonom o računovodstvu pojednostavljuje se procedura finansijskog izveštavanja za oko 120.000 preduzeća u Srbiji. Tim zakonom, koji je do sada bio deo objedinjenog zakona o računovodstvu i reviziji, unapređuje se kvalitet finansijskog izveštavanja i prilagođava se veličini i snazi preduzeća – rekla je juče ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije predložene zakone o računovodstvu, o reviziji i o faktoringu.

Kalanovićeva je navela i da se kroz ta tri sistemska zakona omogućuje jeftinije poslovanje i unapređuje efikasnost i konkurentnost privrede, kao i da su dobili podršku Evropske komisije i Svetske banke. Opozicija tvrdi da neće podržati predložene zakone, jer neće doneti poboljšanje u ovoj oblasti, dok su poslanici vladajuće koalicije istakli da se tim zakonima uvodi red i olakšava poslovanje.

– Konsultovali smo se sa stručnom javnošću. Revizori, računovođe, nisu oduševljeni rešenjima iz tih zakona – poručila je Judita Popović, poslanica LDP.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije Gorica Gajić izrazila je bojazan da će novi zakon o reviziji favorizovati strane revizorske kuće, jer uvodi mogućnost da reviziju obavljaju revizorske kuće iz EU i drugih zemalja. Gajićeva je istakla i da je dobro što će oblast faktoringa biti zakonski regulisana, ali je dodala da nije sigurna da će biti snižena cena kapitala, a ta finansijska usluga biti jeftinija, dok je poslanik SVM Zoltan Pek rekao da ta partija neće glasati za predložene zakone, jer razdvajanje Zakona o računovodstvu i reviziji neće doneti ništa novo.

Poslanik URS Branislav Mitrović pohvalio je predložena rešenja, jer je reč o merama koja će doprineti lakšem i boljem poslovanju privrede, a podršku juče su dali i socijalisti. „Poslanička grupa SPS daje jasnu podršku ovim zakonima, jer se na ovaj način približavamo standardima EU i na bolji način ćemo urediti državu“, istakao je Dejan Radenković, poslanik SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari