Javna pravobraniteljka Smedereva Milena Nisev poslala je tužbu Privrednom sudu Požarevac za raskid ugovora sa američko-holandskom kompanijom Komiko oil o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije. „Danas je upućena tužba kojom se traži samo raskid ugovora sa Komiko oilom. Ta kompanija može da uplati ugovoreni zakup, da odgovori na tužbu ili da je prizna. Nije nam poznato kakva će biti reakcija“, rekla je Nisev. Ona je navela da Komiko oil ima 30 dana da odgovori na tužbu.


Kompanija Komiko oil nije ispunila obavezu iz ugovora sa Gradom Smederevom da do 26. juna uplati 652 miliona dinara za zakup na 99 godina 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, pa je zakupcu opomenom dat dodatni rok od osam dana, ali ni posle toga novac nije legao u gradski budžet. Komiko oil je kašnjenje uplate najavio tvrdeći da rok ne može da ispuni zbog komplikovanije procedure koju su banke uvele u vreme ekonomske krize, i obećao da će za svaki dan kašnjenja uplatiti zakonsku kamatu.

„Ako gradska uprava Smedereva smatra da treba da pokrene tužbu i raskine ugovor jer za kašnjenje uplate nema razumevanja, u vremenu kada preti stečaj mnogim kompanijama, kada radnici ostaju bez posla, firme brišu iz privrednih registara, a budžetu preti ogroman deficit, šta mi tu možemo“, izjavio je ranije zamenik generalnog direktora kompanije Komiko oil Radomir Radivojević i dodao da će odgovor te kompanije na tužbu „iznenaditi sve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari