Biznismen Milan Beko biće pozvan narednih dana na još jedan informativni razgovor u MUP Srbije o privatizaciji Luke Beograd, saznaje Danas nezvanično, iz izvora bliskih istrazi. Tek pošto se obave razgovori i pribave informacije o Luci Beograd, Beko će biti pozvan na razgovor i kada na red budu došli slučajevi privatizacije prodajnog lanca C market i lista Novosti.

U slučaju Luke Beograd sprovodi se tužilačka istraga što podrazumeva tajnost, tako da tačan datum novog poziva nije poznat. Istragu, zajedno sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, operativno sprovode pripadnici Radne grupe MUP formirane radi ispitivanja 24 sporne privatizacije sa liste EU, na kojoj su sva tri pomenuta slučaja.

Kao što je poznato, Beko je prekjuče proveo šest sati sa inspektorima Radne grupe i tužiocem, u prostorijama MUP u Palati Srbija, i nakon toga izjavio da se odazvao kako bi pružio odgovore o sekundarnoj privatizaciji Luke. Pošto je reč o razgovoru u svojstvu građanina, Beko je odgovore davao bez advokata, a po nezvaničnim informacijama, pokazao je dobru volju i po tome što je ostao dva sata duže od četiri, koliko policija može da zadrži građanina bez njegovog pristanka. Takođe, rekao je da će se odazvati i sledećem pozivu, zamolivši da na vreme bude obavešten kako bi uskladio svoje poslovne obaveze.

Po izlasku novinarima je saopštio da je „uspeo da objasni sve okolnosti u vezi sa preuzimanjem akcija i posebno da ukaže tužilaštvu i predstavništvu MUP na razloge zbog kojih je više godina stvaran privid o navodnim nezakonitostima“.

Mediji spekulišu da Bekov iskaz vodi do vlasnika Delte Miroslava Miškovića, koji je u pritvoru od 12. decembra, pošto je u drugoj tužilačkoj istrazi osumnjičen za malverzacije sa putarskim preduzećima. Prema tim navodima, Beko je ukazao da je poslove sa Lukom vodio zajedno sa Miškovićem i gradsku vlast Beograda označio kao „krivca“ za neuspeh ovog poslovnog poduhvata. Mišković, koliko je poznato, pre privođenja nije pozivan na razgovor u vezi s Lukom Beograd, ali jeste menadžerka u obe firme, Delti i Luci – Ivana Veselinović.

U Specijalnom tužilaštvu nisu hteli da potvrde za Danas da li pravac ove istrage ponovo vodi do Miškovića ili eventualno bivših visokih državnih funkcionera koje je još 2008. godine Savet za borbu protiv korupcije označio kao učesnike u spornoj sekundarnoj prodaji Luke Beograd. Država na taj, kao i na ostale izveštaje Saveta, nije reagovala pa je dve godine kasnije, u maju 2010. iz tog tela Republičkom javnom tužilaštvu dostavljena i krivična prijava protiv 17 osoba „zbog sumnje da su tokom 2005. godine u nezakonitom postupku preuzimanja akcija Luke Beograd, državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra“. Među njima su, osim Milana Beka, i tadašnji ministar privrede Predrag Bubalo, zatim Milko Štimac, tadašnji predsednik Komisije za hartije od vrednosti, kao i još tri člana tog regulatornog tela, bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i izvršni direktor Aleksandar Mrđa (koje je Savet označio kao učesnike i u privatizaciji C-marketa i Novosti), a na spisku su i predsednik Upravnog i Nadzornog odbora kao i direktorka Luke Beograd. Savet ni do danas nije dobio povratnu informaciju o sudbini te prijave, pa je u jednom od izveštaja ocenio da je među razlozima „zbog kojih u Srbiji nema ozbiljne borbe protiv korupcije to što Tužilaštvo radi pod kontrolom političke vlasti“.

O načinu na koji je prodat najpre državni udeo a potom i paket koji je bio u posedu malih akcionara Luke, pisali su unazad pet godina i mediji, a predmet se nalazi i na listi od 24 sporne privatizacije na čijem rasvetljavanju insistira Evropska unija. Ni do danas nije razjašnjeno zbog čega je Agencija za privatizaciju oglasila prodaju državnog paketa Luke Beograd u momentu kada je Institut ekonomskih nauka bio angažovan na izradi nove procene vrednosti kapitala, jer je prema poslednjem knjivodstvenom stanju pred prodaju, na osnovu procene iz 1998. godine, vrednost po akciji bila manja od 500 dinara. Institut je preliminarne nalaze, prema kojima je knjigovodstvena vrednost kapitala tri i po puta manja od one koja se dobija primenom međunarodnih računovodstvenih standarda, dostavio preduzeću u junu 2005. godine, a o tome su odmah obavešteni i Ministarstvo privrede, Agencija za privatizaciju i Komisija za hartije od vrednosti. Očekivalo se da će država sačekati da se utvrdi prava vrednost Luke, ali je umesto toga Agencija odmah objavila ponudu za preuzimanje paketa koji je u posedu Akcijskog fonda. I na sednici skupštine preduzeća, održanoj početkom septembra te godine, mali akcionari su imali informaciju da je vrednost firme višestruko veća, ali su oni dovedeni u zabludu jer su usvajajući finansijski izveštaj verovali da je to evidentirano i kroz bilanse. Međutim, procena Instituta nikada nije ozvaničena kroz knjige Luke Beograd, ali je zato istoga dana kad je održana skupština, Komisija za hartije od vrednosti objavila da je prihvatila ponudu luksemburške firme Vorldfin, koja je plaćala 800 dinara po akciji. Toj ponudi su se, verujući da je reč o dobroj ceni, pridružili i mali akcionari, a svega petnaestak dana kasnije, kada je stigla procena Instituta, ispostavilo se da je vrednost akcija 1.774 dinara. Država je toj transakciji, zbog razlike u ceni, izgubila 21 milion evra, a isto toliko bili su „ kraći“ u zbiru i mali akcionari. U prodaji Luke bila je sporna i sama firma Vorldfin, iza koje su u tom trenutku stajali Milan Beko i Miroslav Mišković, jer je ona formirana samo za taj posao, sa kapitalom od 31.000 evra, pa je bilo nejasno iz kog izvora će obezbediti isplatu četiri miliona evra, koliko je izneo račun za kupljene akcije. Problematično je bilo i to što se za manje od godinu dana posle prodaje Luke, u Beogradu izmenio generalni urbanistički plan kojim je bilo predviđeno izmeštanje lučkih postrojenja na levu obalu Dunava, a zemljište na kome se nalazi sadašnja Luka trebalo je da se nameni izgradnji poslovno stambenog prostora. Koliko će sadašnja istraga uspeti da rasvetli događanja iz 2005. godine znaće se uskoro iako postoje spekulacije Spekulacije da Beka neće snaći trenutna sudbina Miškovića. One se temelje na tome, da je Beko svojevremeno javno pružio podršku Srpskoj naprednoj stranci, odnosno njenom lideru Tomislavu Nikoliću, posetivši ga u bolnici, kada je ovaj štrajkovao glađu.

Tabakovićeva: Beko je vešt čovek, ume da se provuče kroz rupe u zakonu

– Koliko ja poznajem Milana Beka, ako se nije promenio otkad smo sarađivali u Vladi, on ne gazi na trulu dasku. Obično se dobro obezbedi u svojim poslovima. Vešt je čovek, bavio se velikim poslovima, ume da se provuče kroz rupe u zakonu – rekla je za B92 guvernerka Narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je sa Bekom bila ministarka u drugoj vladi Mirka Marjanovića. Ona je navela da će umesto Beka stradati „oni koji su pristali da mu služe i da tumače zakone“ i oni koje je „koristio kao rukavice“. „Neće tako biti zato što njega neko štiti, već zato što je veoma inteligentan čovek. On je završio Saobraćajni fakultet, ali se čini da poznaje ekonomiju mnogo bolje od mnogih ekonomista“, rekla je ona. Guvernerka NBS je dodala i da veruje da će njegova saslušanja dati neka objašnjenja, a navela je i da na to saslušanje gleda kao na deo jedne celine borbe protiv monopola i zaštite konkurencije.

Vučić: Ne tiče me se koliko je neko sposoban, već koliko je poštovao zakon

– Na razgovor u policiji u skladu sa odlukom Biroa i u skladu sa zakonom bio je pozvan i Milan Beko, vezano za nekoliko slučajeva uglavnom privatizacija koje su deo istrage o 24 predmeta. Tu nema nikakvih tajni – kao što smo rekli, sve istrage će biti sprovedene do kraja i Tužilaštvo i policija idu u najboljem smeru – izjavio je Aleksandar Vučić, koordinator službi bezbednosti i dodao da je ponosan na to što će sve odluke u istragama donositi nadležni državni organi. „A o tome koliko je ko sposoban, koliko se kome dopada, da li ima dokaza ili nema, niti ćemo da slušamo političke partije niti će neko da sluša nas. Da li je neko uspeo nešto da skloni ili ne, da li je neko snalažljiv ili ne, to se nas ne tiče. Za nas jedino što je važno to je pitanje poštovanja zakona. Ako je zakon poštovan – u redu je, a ako zakon nije poštovan – sva lica biće procesuirana pa i Milan Beko“, podvlači Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari