Posle šest godina sindikalnih zahteva: Smenjen Nadzorni odbor kragujevačke Zastave oružje 1Foto: Z. S. M.

 

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine Društva Zastava oružje AD smenjeni su članovi Nadzornog odbora Ivica Marjanović, Slobodan Stošić i Amir Osmanagić.

– Više od šest godina, nakon stalnih upozorenja Sindikata, trebalo je Vladi Republike Srbije i Ministarstvu odbrane da pokrenu postupak razrešenja i uskraćivanja bezrezervne podrške daljem urušavanju fabričkog sistema koji se godinama odigravao pod dirigentskom palicom predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića, stoji u saopštenju Sindikalne organizacije Zastave oružje.

Po njihovim rečima sva upozorenja prethodnih godina i brojni zahtevi zaposlenih i Sindikata da se smeni predsednik Nadzornog odbora zbog nekompetencije, zloupotreba i marifetluka ignorisani su jer su takvo ponašanje i vođenje politike prema fabrici u tom periodu podržavani od ministara odbrane Zorana Đorđevića, Aleksandra Vulina, Nebojše Stefanovića, pomoćnika ministra Nenada Miloradovića, kao i Vlade Republike Srbije.

– Takvo upravljanje više od pola decenije za fabriku i zaposlene imalo je katastrofalne posledice jer je posle šest godina fabrika ostala potpuno devastirana sa ogromnim dugovanjima i gubicima koji su u tom periodu iznosili više od 7.000.000.000 dinara, odnosno preko 60.000.000 evra, ističe Dragan ilić, predsednik Sindikalne organizacije ove fabrike.

Kako on smatra „Rušilačko dejstvo takvog nadzora se ogleda u svim segmentima poslovanja, pa je začuđujuće da je predlog za smenu od strane Vlade dat bez ikakvog obrazloženja i bez postavljanja pitanja bilo kakve odgovornosti za učinjeno delo iako su razorne posledice vidljive bukvalno u svim oblastima fabričkog poslovanja”.

– Odbijanjem da se smeni predsednik Nadzornog odbora davana je podrška privatizovanju javne funkcije, konfliktima sa radnicima fabrike, Sindikatom, rukovodstvom, predstavnikom radnika u Skupštini Društva uzrokovane su krize u fabrici koje se ogledaju u krizi komunikacije, krizi međuljudskih odnosa, krizi poštovanja ličnosti, krizi finansija jer je poslovanje i finansijski rezultat ostvarivan u zoni gubitka i pored izuzetne potražnje za oružjem, povoljnog kursa dolara i cena repromaterijala, navodi se u obraćanju javnosti i medijima sindikalaca iz Zastave oružje.

Po njihovm mišljenju odgovornost Nadzornog odbora ogleda se u devastiranju i razaranju fabričkog sistema kao rezultat nezakonitih i stalnih smena izvršnih direktora, mešanje u rukovodne nadležnosti, kao i brojnih smena nižeg rukovodećeg kadra.

Ključne i strateške odluke po fabriku donošene su telefonskim putem jer Nadzorni odbor je održavao izuzetno mali broj sednica, takođe, ističu iz Sindikalne organizacije Zastava oružje.

– Glavni akcenat je stavljen na nabavku zaštitne opreme, odobravanje visokih donacija, poklona, otpisa kamata dobavljačima, davanje naloga za prodaju oružja po proizvođačkim cenama, i sada imamo potpuno urušenu fabriku kao rezultat bahatog i neodgovornog upravljanja, tvrdi Dragan Ilić.

Nedovoljan nadzor je doprineo prekomernom zaduživanju, raskidima ugovora gde je fabrika plaćala ogromne penale, davanje robe bez para i garancija zbog čega je fabrika pretrpela štetu višemilionskog iznosa izraženog u dolarima,a da za to još uvek niko ne odgovara.

– Paralelno sa tim, sprovodilo se nasilje koje se izražavalo kroz ucene, pretnje, pritiske, uznemiravanje, diskriminaciju, vređanje zaposlenih nazivanjem najpogrdnijim imenima, progonom radnika, sindikalnih lidera, gušenje sindikalnih sloboda, kao i mešanje u slobodne izbore organa Sindikata i zastupnika društvenog kapitala, trdi on.

Radnici su se odupirali zulumu pobunama, štrajkovima i radničkim otporom kako bi se zaustavila uzurpacija i upropašćavanje fabrike jer je Sindikat uvek bio neprijatelj diktaturi kakva se sprovodila u fabrici. Iako su radnici i Sindikat bili izloženi stalnim napadima očuvano je jedinstvo Sindikata i sačuvan sindikalni kapacitet.

Danas su postavljeni i novi članovi Nadzornog odbora Ivan Delić, Miroljub Nikolić, kao i Ivan Ivković koji treba da preuzmu upravljanje fabrikom na potpuno razorenim temeljima.

– Račun prethodnog poslovanja i upravljanja je stigao na naplatu i meri se milijardama dinara. Ako je državi stalo do fabrike, trebalo bi da sabere štetu, pokrene odgovornost za učinjena nedela prema fabrici, odobri hitnu pomoć za saniranje posledica i na taj način zaštiti vlasništvo. To treba uraditi što pre, zbog fabrike, radnika, Grada i države Srbije, zaključuje se u saopštenju Sindikalne organizacije zastave oružje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari