Nakon zastoja u pregovorima dugog tri i po godine, austrijska kompanija Ajmaks nedavno je zvanično potvrdila da namerava da gradi regionalni kargo-centar na aerodromu „Konstantin Veliki“, saopštio je Milan Ranđelović, šef niške Kancelarije za ekonomski razvoj, koja je nadležna za investiciona ulaganja.


Gradsko veće Niša je nakon ovakve potvrde usvojilo elaborat o isplativosti, koji bi, kako se očekuje, uskoro trebalo da odobri Vlada Srbije. Elaborat omogućava ustupanje građevinskog zemljišta površine 8,5 hektara kompaniji Ajmaks, kao i realizaciju prve faze radova. U Kancelariji za ekonomski razvoj preciziraju da je Ajmaks zvanično predložio faznu gradnju, a da će u prvoj etapi biti sagrađen poslovni prostor od 36.000 kvadratnih metara, u kojem će moći da se uposli 110 radnika. Prema navodima kancelarije, Ajmaks je za realizaciju prve faze već obezbedio 1,5 miliona evra. Ipak, kompanija je izmenila prvobitni idejni projekat predstavljen u Nišu pre tri i po godine.

Mada se Ajmaks nakon toga nije oglašavao, niti započeo gradnju, gradski zvaničnici kažu da su informacije o njegovom odustajanju od investicije bile samo spekulacije. Prema njihovim rečima, zastoj u pregovorima sa Ajmaksom nastao je zbog neregulisanog vlasništva nad zemljištem aerodroma, koje je bilo u svojini Republike, dok je njegov korisnik bilo Ministarstvo odbrane. Zemljište je pripalo gradu Nišu 2010. godine na osnovu razmene nepokretnosti između grada i ovog Ministarstva.

Niški aerodrom i Ajmaks potpisali su ugovor o izgradnji kargo centra još oktobra 2008. ali je kasnije objašnjeno da će on „stupiti na snagu tek kada se reši status zemljišta“. Generalni direktor Ajmaksa Mihajl Miler, gradski zvaničnici i ministar Oliver Dulić tada su saopštili da je vrednost investicije 60 miliona evra, da će u centru biti uposleno 500 radnika, a da će njegova izgradnja biti završena za šest do osam godina. U ugovoru je navedeno da u sklopu kargo centra, ukupne površine 135.000 kvadratnih metara, nalaziti i hotelski i kancelarijski prostor.

Švajcarska avio-kompanija odustala

Švajcarski avio-prevoznik SkyWork neće tokom letnje sezone saobraćati na liniji Niš – Bern, potvrđeno je u toj kompaniji. U novembru prošle godine švajcarska kompanija najavila je da planira da od leta ove godine uvede letove sa niškog aerodroma do Berna, ali na zvaničnom sajtu te kompanije u letnjem redu letenja Niš ne postoji kao destinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari