Stečajni sudija Trgovinskog suda u Zrenjaninu Radomir Radojčić zakazao je za 24. septembar u 11 časova ročište na kojem će se odlučivati o planu reorganizacije Šinvoza koji su ovom sudu sredinom jula podneli najveći poverioci zrenjaninske fabrike za remont šinskih vozila u stečaju, TTC Logistik iz Beograda, Kargo iz Švajcarske i Kargo iz Lihteštajna.

Stečajni sudija Trgovinskog suda u Zrenjaninu Radomir Radojčić zakazao je za 24. septembar u 11 časova ročište na kojem će se odlučivati o planu reorganizacije Šinvoza koji su ovom sudu sredinom jula podneli najveći poverioci zrenjaninske fabrike za remont šinskih vozila u stečaju, TTC Logistik iz Beograda, Kargo iz Švajcarske i Kargo iz Lihteštajna. Ovo će biti poslednja prilika za oživljavanje proizvodnje u fabrici, koja je više od jednog veka bila okosnica razvoja metalske industrije u regionu. U suprotnom, uslediće bankrot. Planom reorganizacije, koji predlažu poverioci, predviđeno je namirenje svih priznatih potraživanja, kako od strane države tako i zaposlenih i firmi kojima je utvrđen dug na ime neisplaćenih poslova. Po namirenju troškova stečajnog postupka, a najkasnije dva meseca od pravosnažnosti plana, obaveza je da se kroz drugi isplatni red u stopostotnom iznosu namire neisplaćene neto plate u visini minimalnih zarada za poslednjih godinu dana pre pokretanja stečajnog postupka, kao i dugovanja na ime doprinosa za PIO za poslednje dve godine. U četvrtom isplatnom redu, gde su sva ostala potraživanja, kako poverilaca tako i bivših zaposlenih, od strane stečajnog upravnika osporeno su 483 miliona dinara i ono što će radnicima biti isplaćeno iznosi blizu sedam obračunatih, a neisplaćenih zarada.
Računica pokazuje da će kroz ova dva isplatna reda radnici, umesto zakonom predviđenih 35, dobiti između 50 i 65 odsto svojih potraživanja, što od ukupno planiranih sredstava za ove namene čini 71 odsto, odnosno 89 miliona dinara. Procenjena vrednost kapitala preduzeća iznosi 970 miliona, a potraživanja premašuju ovu sumu za 300.000 dinara. Zakonom je predviđena mogućnost, što je i namera najvećih poverilaca, da preduzeće nastavi da radi kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa sa najviše stotinu akcionara, i to podrazumeva poništenje svih ostalih akcija.
Mali akcionari i članovi dva nekadašnja reprezentativna sindikata Šinvoza, protive se predloženom planu reorganizacije jer smatraju da je ovo prilika da se doskorašnji većinski vlasnik Nebojša Ivković uz pomoć dve srodne firme, na mala vrata ponovo vrati u fabriku i ovoga puta postane vlasnik celokupnog kapitala. Time bi, po njima, najveći broj radnika ostao nenamiren i bez posla, a skoro dve hiljade malih akcionara bez svojih akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari