Vlada Srbije će naredne sedmice usvojiti izmene Zakona o energetici, a broj dozvola potrebnih za izgradnju energetskih objekata biće smanjen sa 27 na pet. Cilj je da strani investitori više ne lutaju po ministarstvima i drugim institucijama i godinama čekaju dozvole – izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine na predstavljanju prioritetnih projekata u oblasti energetike i zaštite životne sredine.


Prema njenim rečima, naredne sedmice će biti predstavljen i Zakon o energetskoj efikasnosti, a Ministarstvo će do kraja decembra završiti i sva podzakonska akta, sa kojima se kasnilo i po nekoliko godina, što je bila velika prepreka za investitore. Ona je dodala da su investicije u prioritetne projekte u energetici i zaštiti životne sredine koje Srbija želi da realizuje vredne između sedam i 12 milijardi evra. Projekcije Ministarstva pokazuju da bi to značilo otvaranje desetina hiljada radnih mesta i da bi procene privrednog rasta mogle da budu optimističnije kada se krene u realizaciju tih projekata.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović naglasila je da će projekti koji su predstavljeni sigurno biti i efikasno realizovani, što će doneti korist opštinama, jer će, pored ostalog, smanjiti nezaposlenost.

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da su energetika i zaštita životne sredine važni sektori za pregovore Srbije o članstvu i da odluka Saveta ministara EU o mogućem davanju datuma za njihovo otpočinjanje dodatni podsticaj rada u tim oblastima.

Prema rečima predsednika Saveta stranih investitora Kostina Borka, Srbija će, ukoliko smanji birokratiju, otvoriti prostor za nove investicije i primenu planiranih projekata, ne samo u energetici. On je naglasio potrebu da na tom polju Vlada radi zajedno sa lokalnim samoupravama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari