Sindikat Zastavine Fabrike automobila traži poništavanje privatizacije Zastave-Partnera, firme za procenu imovine i kapitala, koja posluje u sastavu Grupe Zastava vozila.

Sindikalci smatraju da bi privatizacija te firme koja se nalazi usred kruga Fabrike automobila mogla da ugozi potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju Fijata i države Srbije u Zastavu. Zbog toga traže i utvrđivanje odgovornosti nadležnih u Agenciji za privatizaciju koji su organizovali aukcijsku prodaju Zastave-Partnera.

– Van pameti je da se, uoči potpisivanja ugovora sa Fijatom, prodaje jedna fantomska firma, koja ima dvoje zaposlenih, a raspolaže sa šest kancelarija, odnosno poslovnim prostorom od 150 kvadratnih metara. Zastava-Partner je, na nedavnoj aukciji, prodata za 150.000 dinara, što znači da je poslovni prostor te firme koštao 1.000 dinara po kvadratnom metru. Nejasno je kako je prodat poslovni prostor Zastave-Partner, imajući u vidu da se kancelarije te firme nalaze u Zastavinoj upravnoj zgradi i date su joj u zakup. Zbog svega toga tražimo da se poništi privatizacija Zastave-Partnera, ali i da se utvrdi odgovornost svih u Agenciji za privatizaciju koji su nedavno organizovali aukcijsku prodaju tog preduzeća – kaže za Danas predsednik Sindikata Zastavine Fabrike automobila Zoran Mihajlović.

Privatizacija Zastave-Partnera, koju su pre desetak dana kupila dvojica kragujevačkih biznismena, iznenadila je Kragujevčane kojima nije jasno zašto je firma locirana u upravnoj zgradi Fabrike automobila prodata baš sada, i kako je moguće da se poslovni prostor u Zastavi, uoči dolaska Fijata, prodaje po ceni od 1.000 dinara po kvadratnom metru. Spekuliše se, čini se, opravdano, da je Zastava-Partner prodata da bi uskoro bila preprodata Fijatu i to po znatno višoj ceni. Bolji poznavaoci domaćih tranzicijskih (ne)prilika tvrde da ova privatizaciona rabota ne bi mogla da bude realizovana bez saglasnosti odgovornih kako u Zastavi tako i u Agenciji za privatizaciju, a možda i u nekim drugim državnim organima i(li) institucijama.

Iveko traži lokaciju u Kragujevcu

Delegacija stručnjaka italijanskog proizvođača kamiona i autobusa Iveko posetila je juče Zastavu-Kamione. Stručnjaci te kompanije razgovarali su, saznaje Danas, sa poslovodstvom Zastave-Kamiona i predstavnicima Agencije za privatizaciju o mogućnostima pokretanja proizvodnje kamiona i autobusa u toj Zastavinoj fabrici ili na drugim lokacijama u Kragujevcu. Delegacija Iveko obišla je pogone Zastava-rezervni delovi, kao i Kormansko polje. Poslovodstvo Zastave preuzelo je obavezu da Ministarstvu ekonomije i menadžmentu Iveka do kraja nedelje dostavi preciznu informaciju o tome sa koliko zemljišta kragujevačka fabrika raspolaže u Kormanskom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari