Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum

Ostavite komentar


  1. Ova slika govori vise od hiljadu reci. Nasem ministru se vide samo potpetice.

  2. Eeeeeee drugovi,gospodo radnici……pukli ste !!!! "Prodali" tj.predali ste se za sicu !!c Jadno !!!

  3. Kako radnicima Fijata nije jasno da povećanje zarada u visini projektovane inflacije zapravo nije nikakvo povećanje već samo usklađivanje sa rastom cena za proteklu godinu. Na taj način njihov životni standard zapravo ostaje isti.

  4. A ciji ce to biti trosak.-vecinskog ili manjinskog vlasnika?? Verovatno kao i do sada-Srbiji troskovi a Fjatu profit.

  5. Svedoci smo zadivljujućeg iskoraka u taktici radničke klase u borbi za svoja prava. Odlučnim štrajkom je jedna od personifikacija kapitalizma, internacionalna automobilska kompanija, primorana da prihvati sva tri uslova koji su radnici u štrajku postavili: 1. Da grad Kragujevac reši prevoz za radnike van uobičajenih smena, 2. Da se formira Komisija koja će raditi na unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje u kompaniji i unapređivati proizvodnju, i 3. Povećanje nadnice u skladu sa mogućnostima. I druga strana (radnici) su, zauzvrat bili primorani na popustljivost i kompromis. Prvi put u istoriji radničke klase su se radnici odtekli prava na štrajk kao metod radničke borbe. Ovo odricanje je nova istorijska tekovina. To je bilo moguće zahvaljujući smirenosti, iskustvu i principijelnosti vođa sindikata (g. Orbović može da stane na crtu Tucoviću. Da fontana nije već izgrađena, a Tucović već preseljen, na Slaviji bi mu bilo mesto). I manjinski partner u strukturi kapitala u kompaniji je pokazao sposobnost za menadžment i korektnim nastupanjem u odnosima sa Vladom Srbije svakako je doprineo opštem zadovoljstvu u pogledu okončanja ove nemile epizode.

  6. "U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora"… Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće 2018. godine. Ове две реченице непогрешиво показују ГДЕ НАМ ЈЕ МЕСТО У СВЕТУ.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.