Sva tri sindikata u Valjaonici bakra Sevojno najavila su da će u sutra organizovati štrajk upozorenja, jer poslovodstvo fabrike, čiji su vlasnici inostrani investicioni fondovi RC2 i DARBI u okviru Ist Point Holdinga, do juče nije reagovalo na njihove zahteve.


Uz isticanje da „poslodavac ignoriše opravdane zahteve predstavnika zaposlenih i da su, pored dobre volje Odbora za pregovore sindikata, iscrpljene mogućnosti za postizanje prihvatljivog dogovora“, oni su najavili da će, ukoliko poslovodstvo ne bude reagovalo, organizovati polučasovni štrajk upozorenja u četvrtak sa početkom u 12 časova.

Sindikati, kao što je to Danas pisao, zahtevaju produženje važnosti kolektivnog ugovora dok se ne usvoji novi, ali i pisane garancije da do kraja naredne godine neće biti prinudnog otpuštanja zaposlenih. Zahteva se i isplata regresa za ovu godinu, u visini minimalne zarade u Srbiji, utvrđivanje visine satnice do kraja ove poslovne godine, kao i obezbeđivanje kontinuiranog snabdevanja sirovinama u cilju realizacije planirane proizvodnje.

Polovinom prošlog meseca vlasnicima se pismom obratilo osamdeset direktora, šefova i upravnika u toj fabrici, iskazavši zabrinutost za njenu sudbinu, navodeći da je sadašnje poslovodstvo, koje predvodi novi generalni direktor Marko Mitrović, nestručno i da je odgovorno za pad proizvodnje i investicija, ali i za povećanje troškova poslovanja. Oni su apelovali na vlasnike da hitno preduzmu mere da se stanje popravi, a potom izrazili i negodovanje zbog, kako su naveli, „neljudske i nezakonite smene Dragana Subotića, dugogodišnjeg generalnog direktora te fabrike“, kome je 11. oktobra zabranjen prilaz preduzeću.

U dopisu, fabrički rukovodioci ističu da je proizvodnja za devet meseci ove godine svega 77 odsto od plana, a da su investicije za osam meseci bile svega 235.000 evra što, kako navode, ukazuje na „potpunu nezainteresovanost novog poslovodstva da se poboljša postojeći tehnološki nivo“.

Sva tri fabrička sindikata zabrinuta su što „novo poslovodstvo želi da otpusti 186 radnika“. Oni su naveli da je prosečna zarada radnika 280 evra, dok novo poslovodstvo, kako ističu, „mesečno troši 50.000 evra za plate, vile na Zlatiboru i za drugo, a da sa novim generalnim direktorom ne mogu da postignu dogovor o 30.000 evra, koliko iznosi mesečno povećanje zarada za celu fabriku“.

Javna rasprava šteti fabrici

– Akcionari i menadžment Ist Point Holdinga i većinskog vlasnika Valjaonice bakra Sevojno, već su detaljno i argumentovano odgovorili kako na sasvim opravdanu zabrinutost zaposlenih, tako i na informacije, ali i poluinformacije netačnog karaktera. Politika naše kompanije nije da se putem sredstava javnog informisanja vodi dijalog sa zaposlenima s obzirom da se radi o privatnoj firmi u kojoj zaposleni imaju pristup i menadžmentu i akcionarima – odgovorila je Informativna služba kompanije na zahtev našeg lista povodom dopisa dela rukovodilaca i dodala da će „zahtevi sindikata biti pažljivo razmotreni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari